STRAH OD JAVNOSTI

Povjerenstvo će šutjeti o nabavci vojnih kamiona

05.03.2009 u 16:57

Bionic
Reading

Saborsko Istražno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica o nabavci vojnih kamiona neće moći iznositi podatke o svom radu u javnosti

Nitko od devet članova Povjerenstva neće smjeti davati izjave ili mišljenje o onome što radi glede istrage o 39 kupljenih kamiona u prosincu 2004. godine. Kamioni su kupljeni izravnom pogodbom MORH-a nakon poništenog javnog natječaja, a SDP smatra da su stajali 15 milijuna kuna više nego je bilo potrebno, piše Večernji.hr.

Odluka o 'zavjetu šutnje' donesena je zahvaljujući većini HDZ-ovih i HSS-ovih članova Povjerenstva. Vladajući su isključivanje javnosti iz rada Povjerenstva opravdali potrebom zaštite procesa i svjedoka u njemu, navodeći da to tako rade i sudovi.

Podsjećajući da sud ima svog glasnogovornika da na taj način informira javnost, HNS-ov član Povjerenstva Goran Beus Richemberg ovu je odluku vladajućih nazvao neustavnom jer krši slobodu izražavanja, no obzirom da u Povjerenstvu HDZ i HSS imaju većinu, odluka o šutnji, ali i sve ostale izmjene Poslovnika o radu koji su vladajući željeli, prihvaćene su.

Nadglasani, oporbenjaci su se samo mogli požaliti da se radi o bespotrebnom pokazivanju mišića nad oporbom te nedemokratskom ponašanju koje guši povjerenje javnosti u rad Povjerenstva.