ZALOŽIO CJELOKUPNU GRADSKU IMOVINU

Potvrđena optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Zlatara

30.03.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud potvrdio je optužnicu protiv bivšeg zlatarskog gradonačelnika Marijana Đureka kojega USKOK tereti da je založio cjelokupnu imovinu Zlatara i grad oštetio za više od 26 milijuna kuna

Uz Đureka, USKOK je optužio još pet osoba - obrtnika Matu Crnca, direktoricu jedne tvrtke Maricu Duktaj te nadzorne inženjere Marijana Posarića, Željka Šutinu i Alojza Kokoleka.

Nakon istrage optužnica je podignuta i protiv Zorana Zebe i Vlade Kavaća koji su priznali kaznena djela i nagodili se s USKOK-om, nakon čega su osuđeni na uvjetne zatvorske kazne od godine dana, odnosno deset mjeseci zatvora u koji neće ići ako u iduće tri godine ne počine novo nedjelo.

USKOK tvrdi da je Đurek kao gradonačelnik, od travnja 2005. do svibnja 2009., s Crncem, Duktaj i Zebom, protivno Zakonu o javnoj nabavi te mimo natječajnih uvjeta i krivotvorenjem natječajne dokumentacije, zaključio ugovore o izvođenju građevinskih radova, a oni su napravili neistinitu natječajnu dokumentaciju i ispostavili tzv. "privremene situacije" za radove koje nisu u cijelosti obavili.

Kako bi osigurao novac Đurek je za kredite založio nekretnine i poslovne udjele u gradskom vlasništvu. Tako je uzrokovao prezaduženost i blokadu gradskoga računa, a grad je oštećen za 26,8 milijuna kuna. Optužen je i jer nije vodio poslovne knjige, dok se njegovom suoptuženiku Crncu na teret stavlja i neplaćanje više od 560 tisuća kuna PDV-a.