NA ROK OD GODINU DANA

Potvrđena nova slovenska vlada Alenke Bratušek

20.03.2013 u 22:05

Bionic
Reading

Slovenski parlament u srijedu je potrebnom natpolovičnom većinom glasova potvrdio novu vladu premijerke Alenke Bratušek. Povjerenje su vladi dala 52 zastupnika, a 35 ih je bilo protiv.

U novoj vladi je uz premijerku Alenku Bratušek iz stranke Pozitivne Slovenije (PS), koja ima najviše mjesta u parlamentu, još 13 ministara. Osim iz PS-a, u vladi su ministri Građanske liste, Socijaldemokrata (SD) i Demokratske stranka umirovljenike (DESUS), čiji je predsjednik Karl Erjavec i u ovom kabinetu ministar vanjskih poslova. Nova je slovenska vlada odmah nakon glasovanja položila prisegu. U četvrtak se očekuje primopredaja dužnosti između nove vlade i tehničke vlade dosadašnjeg premijera Janeza Janše

Janša je u srijedu potvrdio da neće reaktivirati svoj zastupnički mandat osvojen na parlamentarnim izborima 2011. godine nego će se posvetiti vođenju svoje Slovenske demokratske stranke (SDS). Bratušek je prije glasovanja u parlamentu predstavila program svoje vlade. Rekla da ima kompetentan i stručan sastav i da je po prosjeku godina riječ o najmlađoj slovenskoj vladi dosad. Bratušek nakon godine dana rada namjerava zatražiti novo glasovanje o povjerenju vladi. Nova će vlada biti posvećena stabilizaciji političkih prilika u državi, zauzimati se za politički dijalog, naglasila je Bratušek. Bratušek je u svom nastupu u parlamentu naglasila da će se nastaviti s politikom konsolidacije javnih financija, ali ne na račun gospodarskog rasta, te da se politika štednje po svaku cijenu i bez poticanja gospodarskog rasta i zapošljavanja pokazala pogrešnom.

Bratušek osim sanacije slovenskih banaka, što je trenutno najteži slovenski problem, najavljuje i program za oživljavanje gospodarske aktivnosti kroz investicije u sektor malih i srednjih poduzeća, poticajne programe za zapošljavanje mladih i investicije u infrastrukturne projekte. Protiv vlade su glasovali zastupnici SDS-a, demokršćanske Nove Slovenije (NSI) i većina zastupnika Slovenske pučke stranke. Naglasili su da novoj vladi u rješavanju slovenskih problema žele svu sreću, ali da je riječ o vladi koja nema optimalni sastav, te da je cilj stvaranja nove koalicije bilo 'rušenje' starog premijera. On smatraju da bi prijevremeni izbori bili bolje rješenje slovenske političke krize.

Uz to, novoj premijerki zamjeraju što u svom nastupu nije iznijela konkretne mjere kojima namjerava osigurati potrebna sredstva za sanaciju banaka i pomoć gospodarstvu.

Međunarodni monetarni fond (IMF) objavio je u srijedu da će Slovenija ove godine trebati milijardu eura samo za dokapitalizaciju svojih triju vodećih banaka u kojima je vlasnik država, te da će na financijskom tržištu zbog obveza koje dospijevaju sredinom godine morati dobiti oko tri milijarde eura. Od mjera financijske i fiskalne stabilizacije, te odluka nove vlade o načinu saniranja banaka i privatizaciji državnih tvrtki ovisna je i visina kamata po kojima će se Slovenija moći zadužiti na financijskom tržištu.