TREĆI POKUŠAJ ZA ŠEFA HRT-A

'Potrošeni kandidati ne trebaju biti izabrani'

28.04.2010 u 16:42

Bionic
Reading

Dvadeset koverti s imenima potencijalnih kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a stiglo je do srijede u 12 sati na Prisavlje, a tko se sve prijavio, bit će poznato u četvrtak, kada će iste biti i otvorene

Međutim, već sada je poznato da su svoje prijave predali v.d. glavnog ravnatelja Josip Popovac i dojučerašnji koordinator emisije 'Hrvatska uživo' Veljko Jančić kojem je, između ostalog, i zbog nepodudaranja podataka iz putnih naloga i evidencije ulaza i izlaza iz zgrada HRT-a stisnut otkaz.

Podsjetimo, u prvom neuspjelom pokušaju Jančić, koji je tada još bio zaposlenik HRT-a, ušao je sam u posljednji krug, ali nije uspio dobiti potrebnih osam glasova članova Vijeća. U drugom pokušaju u finale su ušli Popovac i direktor Hrvatskog radija Duško Radić. Obojica su dobila po pet glasova i sve je prebačeno na treći pokušaj.

Treba dodati da je nakon prvog kruga, drugog pokušaja, Jančić odustao u korist Radića, ali ni to mu nije pomoglo. U međuvremenu, Popovac je Jančiću potpisao otkaz, a svota od 920 kuna iz putnih naloga, za koju je navodno oštećen HRT, narasla je na 15 tisuća kuna i Popovac je u ime kuće podignuo kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave i prijevare.

Izbor ili ostavka - Damir Grubiša

Prozvani Jančić sve Popovčeve objede odbacuje i tvrdi da mu se sve pakira dva dana uoči sjednice Programskog vijeća, baš kao što je i informacija o otkazu u javnost iz istih izvora također puštena dva dana uoči prošle sjednice PV-a.

U poduljem e-mailu koji je danas poslao javnosti Jančić tvrdi da je, iako to Popovac negira, riječ o revanšizmu i napominje da je Popovac za jedan dnevni list ustvrdio da je otkaz uručen i producentu Nedeljku Kaveljiću Žderi, što je i njemu bio prvi glas, a to nije smio jer on se nalazi u bolnici zbog moždanog udara.

Da je Popovcu jezik bio brži od poštara, službeno nam je potvrđeno s HRT-a jer Žderi otkaz nije uručen. Naime, dok čovjek leži u bolnici, otkaz mu se ne može uručiti. Zbog cijele gungule i priče s otkazom Jančiću, javnosti se obratio i njegov odvjetnik Čedo Prodanović koji je zatražio zaštitu prava za svog klijenta.

U sjeni svih tih događanja Vijeće će otvoriti koverte s imenima potencijalnih kandidata, a onda bi – najvjerojatnije idućeg tjedna - trebalo obaviti razgovore s njima.

Član PV-a Damir Grubiša
predložio je na posljednjoj sjednici da se malo modificiraju pravila za izbor čelnog čovjeka HRT-a, što je samo djelomično usvojeno i garancije da će on u trećem pokušaju biti izabran nema.

'Logika potrošenih kandidata nalaže da su oni potrošeni i da neće biti izabrani. Međutim, ta logika ne vrijedi u Hrvatskoj i sve je moguće. Pa ako su glavni tajnik UN-a Ban ki Moon koji je bio tek treća ili četvrta opcija i šef Europske komisije Baroso, koji također nije bio prvi izbor, izabrani, valjda možemo i mi izabrati ravnatelja', kazao je Grubiša i dodao na kraju da, ukoliko PV ne izabere glavnog ravnatelja, treba podnijeti kolektivnu ostavku.