RAT U GAZI

Potresne ispovijesti izraelskih vojnika: Kako smo pucali po civilima

06.03.2017 u 14:05

Bionic
Reading

Jedna izraelska organizacija koja omogućuje izraelskim vojnicima da se anonimno izraze na neku temu objavila u ponedjeljak dokument u kojiem optužuje izraelsku vojsku da je prouzročila nezapamćeno velik broj civilnih žrtava uporabom neselektivne sile tijekom rata u Gazi 2014.

Skupina 'Prekinimo šutnju' u dokumentu nastalom na temelju anonimnih svjedočenja više od 60 časnika i vojnika koji su sudjelovali u ratu u srpnju i kolovozu 2014. godine otkriva stotinjak slučajeva lošeg ponašanja prema civilima, većinom uzrokovanog primjenom načela minimalnog rizika, koji izraelska vojska provodi radi zaštite svojih vojnika.

To načelo, zajedno s akcijama protiv palestinskih boraca, 'izazvali su među stanovništvom i na civilnoj infrastrukturi broj žrtava i materijalnu štetu bez presedana', navodi organizacija 'Prekinimo šutnju' koja izraelskim vojnicima daje mogućnost za anonimne iskaze, zbog čega nije u dobrim odnosima s izraelskom vladom.

'Prekinimo šutnju' osuđuje način djelovanje vojske prema kojem su se, nakon pripremnih zračnih napada i upozorenja pučanstvu, područja na kojima su se raspoređivali izraelski vojnici praznila od civila, tako da je 'svaka osoba koja bi se tamo našla postala legitimnom metom'.

Izraelska vojska odgovorila je da je od organizacije 'Prekinimo šutnju' tražila da joj preda dokaze ili informacije o tim događajima, kako bi ih mogla istražiti, ali to je organizacija odbila pa vojska nedvosmisleno dovodi u pitanje namjere te skupine.

Taj je dokument je objavljen dok UN pomno analizira djelovanja izraelskih vojnika tijekom tog rata, a Palestinci žele da međunarodni sud za ratne zločine sudi izraelskim čelnicima. U jednom od prikupljenih svjedočanstava jedan pripadnik pješaštva istaknuo je da su vojnici na terenu imali naređenje 'pucati posvuda'.

'Temeljni postulat bio je da je od trenutka ulaska u Pojas Gaze svaka osoba koja bi se usudila promoliti glavu bila terorist', rekao je.

Jedan drugi vojnik je ispričao da su dvije žene koje su hodale voćnjakom ubijene samo zato što su se nalazile preblizu izraelskih linija. Prilikom provjere njihovih trupala utvrđeno je da nisu bile naoružane. 'Ipak su navedene kao teroristice. Na njih se pucalo pa je onda jasno da su morale biti teroristice', opisao je gorko taj vojnik.

Jedan narednik je ispričao da je jedan stražar pucao na starog Palestinca koji se približavao njegovom položaju jer se bojao da će se raznijeti. Jedan drugi narednik je ispričao da je njegova oklopna postrojba ispalila plotun na jednu zgradu jer je zapovjednik na takav način odlučio odati počast jednom ubijenom vojniku.

U dokumentu 'Prekinimo šutnju' navodi brojne slučajeve napada, pljački, rasizma i vandalizma na štetu palestinskih civila. Način vođenja rata 'izaziva ozbiljne sumnje u moral' izraelske vojske, naglašava se.

Vojska je ponovila odlučnost da najozbiljnije istraži sve vjerodostojne informacije o postupcima vojnika, ali ističe da odbijanje skupine 'Prekinimo šutnju' da im prenese informacije "onemogućuje" istraživanje događaja na koje upozorava.

Suosnivač organizacije 'Prekinimo šutnju' Yehuda Shaul je rekao da je organizacija 23. ožujka pisala načelniku glavnog stožera i predložila susret, no odgovor nikad nije dobila.