UKINUTO UPOZORENJE NA TSUNAMI

Potres u Japanu izazvao i manju erupciju vulkana

16.04.2016 u 07:30

Bionic
Reading

Potres jakosti 7,3, koji je u subotu ujutro pogodio južni Japan i u kojem je, prema dosadašnjim izvješćima, poginulo 18 osoba, izazvao je i manju erupciju vulkana Aso, iz kojega se uzdiže dim 100 metara u visinu, izvijestili su lokalni mediji

'Šesnaest osoba je poginulo u drugom potresu', kazao je Mariko Kuramitsu, dužnosnik prefekture Kumamoto, naime, Sveučilište u toj regiji objavilo je smrt još dvoje studenata.

Japanska meteorološka agencija proglasila je stupanj opasnosti od erupcije dva na skali od pet za vulkan koji je u prošlosti već bio aktivan.

Mediji javljaju da je nakon potresa 760 ljudi zatražilo medicinsku pomoć u bolnicama.

Vlasti su upozorile na štete u široj regiji, a stižu izvješća o ljudima zarobljenim u ruševinama zgrada, požarima, nestanku električne energije, rušenju mostova i rupama u zemlji.

Stanovnici koji žive u blizini brane napuštaju svoje domove zbog straha od urušavanja.

Epicentar potresa bio je blizu grada Kumamoto, a zatresao je tlo u subotu 1,25 sat nakon ponoći na dubini od samo 10 km.

Subotnji potres izazvao je upozorenje na tsunami koje je kasnije ukinuto, a nije bilo izviješća o nekim neredovitim pojavama u tri nuklearne centrale u toj regiji, rekao je visoki vladin dužnosnik.