GONG UPOZORAVA

Potrebno je povećati utjecaj birača u izbornom procesu

23.09.2016 u 11:48

Bionic
Reading

Prijevremeni izbori za zastupnike u Hrvatski sabor pokazali su sve nedostatke i ranjivost izbornog procesa, tijela koja provode izbore i pravnog okvira koji je godinama zapušten, upozorio je Gong u svojem priopćenju i stoga od buduće vlade i Hrvatskog sabora traže sređivanje izbornog zakonodavstva kako bi se povećalo utjecaj birača u izbornom procesu, zaustavilo pad standarda provođenja izbora i nastavilo gradnju povjerenja građana u izbore

Zbog slučajeva nebrojanja preferencijskih glasova, neopravdano izbrisanih građana iz prebivališta i popisa birača te kupovine glasova, tj. promjene nacionalnosti pod pritiskom, Gong od buduće vlade i Sabora traži hitno sređivanje izbornog zakonodavstva

Nužno je, naglašavaju, uređenje izbornih jedinica na načelu jednakosti glasa, uvođenje tri preferencijska glasa, smanjenje praga za preferencijske glasove unutar liste s 10 posto na pet posto, uređenje referenduma, nespojivost dužnosti (grado)načelnika i zastupnika, rješavanje pitanja predstavljenosti žena reforma Državnog izbornog povjerenstva (DIP) i izborne administracije, ujednačavanje svih izbornih procedura za sve izbore kroz jedinstven izborni zakon te učinkovit i proaktivan nadzor financiranja stranaka i izbornih kampanja od strane DIP-a.

Protekli parlamentarni izbori 'ponovno su održani na rubu zakonitosti zbog nezakonitog odstupanja u broju birača po izbornim jedinicama', podsjeća Gong, a kao vrhunac teških povreda izbornog procesa i mogućeg kaznenog djela zabilježeni su, podsjećaju također, u Dubrovniku gdje 107 glasova kandidatkinje Olge Muratti nije evidentirano što predstavlja 10 posto njezinih službeno osvojenih glasova.

Sličan slučaj dogodio se i na biračkom mjestu 107 u Splitu na kojem nisu prebrojani preferencijski glasovi kandidata Narodne koalicije. 'Razlozi mogu biti nestručni i needucirani pojedini birački odbori ili namjerno krivotvorenje rezultata izbora što predstavlja kazneno djelo s predviđenom zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina', upozorava Gong.

Dodaju i kako su na ovim izborima zabilježeni pojedini slučajevi promjena nacionalnosti građana uz određenu naknadu što predstavlja nasrtaj na izražavanje slobodne volje i nacionalne pripadnosti te kupovinu glasova i stoga od DORH-a i DIP-a očekuju detaljne provjere i istrage ovih slučajeva.

Zabrinjava također nekoliko desetaka slučajeva izbrisanih s popisa birača javljenih Gongu nakon što im je odjavljeno prebivalište, a time i posljedično oduzeto ustavno pravo glasa u jedinici u kojoj su imali prebivalište.

Pohvalnim u ovoj organizaciji civilnog društva ocjenjuju MUP-ovo sređivanje evidencije prebivališta što se, ističu, izravno odrazilo i na broj birača koji je sada puno realniji, a popis birača sređeniji. Međutim: 'Ne smiju se dogoditi slučajevi izbrisanih građana koji nemaju tzv. fiktivna prebivališta. Ključna je ujednačena, profesionalna i neovisna provedba Zakona o prebivalištu uz kontinuirani nadzor provedbe Zakona i postupanja policijskih službenika kako bi se izbjeglo svako samovoljno brisanje građana iz evidencije prebivališta bez čvrstih dokaza što bi moglo dovesti do diskriminacije određenih kategorija građana.'

Promjene koje tražimo korak su povratku građana u središte izbornog procesa te jačanje povjerenja građana kao uvjeta za ostvarenje slobodnih i poštenih izbora u kojima će građani neometano izraziti svoju slobodnu volju, zaključuju u Gongu.