OD PONOĆI I SLOVENIJA BEZ PLINA

Potpuno prekinuta opskrba Europe plinom

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.01.2009 14:17
  • Objavljeno 07.01.2009 u 11:11
plin na nuli pritisak sat

plin na nuli pritisak sat

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Rusija je u srijedu u potpunosti prekinula opskrbu Europe plinom preko Ukrajine, što predstavlja kulminaciju spora između Moskve i Kijeva oko opskrbe tim energentom

Opskrba ruskim plinom Austrije, Slovačke, Češke i Rumunjske prekinuta je u srijedu, zbog čega su te zemlje odsad na popisu država članica EU-a koje su na zimskim temperaturama, mahom ispod nule, ostale u potpunosti bez ruskog energenta, prenio je dpa.

Moskva i Kijev pokazuju vrlo slabe naznake brzog rješenja razmirica oko cijene plina koje su dovele do smanjenja ruske opskrbe zapada tim energentom, a u nekim su zemljama prisilile vlasti da poduzmu hitne mjere kako bi dopunile minimalne zalihe goriva, izvješćuje Reuters.

Gazprom je u svakom trenutku spreman nastaviti pregovore s Ukrajinom o isporukama plina', rekao je u Berlinu Alexander Medvedev, zamjenik izvršnog direktora te ruske državne tvrtke koja ima monopol na izvoz plina.

'Nažalost, stanje se nastavlja pogoršavati. Jučer navečer Ukrajina je u potpunosti zatvorila sve izvozne plinovode prema Europi koji prolaze kroz Ukrajinu', rekao je Medvedev.

Češki uvoznik plina RWE Transgas izvijestio je da je glavni tranzitni plinovod iz Rusije prema Češkoj i prema zapadnoj Europi prekinut od ponoći. Austrijski OMV, koji je već izvijestio o znatnom smanjenju isporuke ruskoga plina, u srijedu je objavio kako je dotok plina u potpunosti prekinut. Ista je informacija stigla iz Slovačke.

Rusija je 1. siječnja prekinula dostavu plina Ukrajini zbog duga i neriješenog pitanja nove cijene plina za 2009. godinu. Rusija isporučuje Europi 40 posto od sveukupne količine uvezenog plina koji gotovo u cijelosti prolazi Ukrajinom.

Moskva i Kijev razmijenili su u međuvremenu optužbe i uvrede - Rusija tvrdi da je Ukrajina ukrala dio ruskog plina namijenjenog Europi, dok Ukrajina osuđuje pretjerane cijene koje traži Moskva.

Ovaj sukob potpiruje bojazni od ponavljanja scenarija iz 2006. godine kada je ukrajinsko-ruski spor oko plina ozbiljno poremetio opskrbu plinom u više europskih zemalja.

U utorak je i Hrvatskoj drastično smanjena isporuka plina iz Rusije te su uvedene privremene mjere smanjenja opskrbe za pojedine kategorije potrošača.

Opskrba Bugarske, Grčke, Makedonije i Turske ruskim plinom preko Ukrajine u utorak je također obustavljena. Od ponoći i Slovenija ostaje bez plina

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!