SLOVENIJA I SRBIJA

Potpisan sporazum o obrambenoj suradnji

08.04.2009 u 16:58

Bionic
Reading

Slovenija i Srbija potpisale su u srijedu u Ljubljani bilateralni sporazum o suradnji u obrani

Sporazumom se pravno utvrđuje dosadašnja suradnja na tom području, a to omogućuje i provedbu više zamimljivih projekata još u ovoj godini, izjavila je nakon potpisivanja slovenska ministrica obrane Ljubica Jelušič na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srbijanskim ministrom obrane Draganom Šutanovcem.

Šutanovac je izjavio da će sporazum i njegov posjet Ljubljani, tijekom kojega ga je primio i predsjednik slovenske vlade Borut Pahor, biti temelj za razvoj odnosa dviju država te zahvalio Sloveniji na pomoći u približavanju Srbije Europskoj uniji. Na upite o međunarodnoj misiji na Kosovu te suradnji s NATO-om, Šutanovac je objasnio da Srbija uvodi NATO-ove standarde i potrebne reforme u svoju vojsku te da ju zanima suradnja u Partnerstvu za mir, no da o članstvu ne razmišlja.

'Parlament je 2007. donio odluku o vojnoj neutralnosti Srbije i s time usklađujemo našu politiku. Tema o NATO-u u Srbiji još nije na dnevnom redu, nego Partnerstvo za mir. Samo članstvo je na drugoj razini i o tome ne razmišljamo', rekao je Šutanovac.