oluja nosila sve pred sobom

Potop u Turskoj: Među poginulima i turisti, usred večere bježali na krovove restorana

06.09.2023 u 13:52

Bionic
Reading

Najmanje devet osoba poginulo je u Turskoj nakon oluja koje su izazvale iznenadne poplave i bujice, a voda je nosila ceste i mostove te potopila ulice, domove i javne zgrade

Šest turista odnijela je bujica koja je bjesnila kampom u sjeverozapadnoj turskoj pokrajini Kirklareli, blizu granice s Bugarskom. Dva su tijela izvučena u utorak navečer, a treće u srijedu ujutro, prenosi Guardian.

Vlasti su priopćile da je desetak turista bilo u tom dijelu kampa kada je naišla bujica i pritom odnijela nekoliko bungalova. Rekli su da se potraga za troje nestalih turista 'nastavlja bez prekida'.

  • +10
Posljedice oluje u Turskoj Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Snimke turske televizije pokazuju da spasioci nose mladu djevojku i još jednu odraslu osobu na sigurno iz vode koja je u nekim područjima dosezala do struka. Kiša je također oštetila glavnu cestu, zbog čega je ona morala biti zatvorena, izvijestila je TV postaja Habertürk.

  • +9
Posljedice oluje u turističkom kampu u Turskoj Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U Istanbulu su također poginule dvije osobe. Nekoliko stanica podzemne željeznice je zatvoreno, a desetak ljudi je spašeno nakon što su ostali blokirani u poplavljenoj gradskoj knjižnici.

Noćno nevrijeme, koje je uslijedilo nakon neobično suhog ljeta, poplavilo je ulice i kolodvore te nosilo automobile i štandove na gradskoj tržnici.

Među žrtvama u Istanbulu je i 32-godišnji državljanin Gvineje, a koji je ostao zarobljen u stanu u prizemlju u četvrti Küçükçekmece. Pojavile su se i snimke iz drugih dijelova grada te prikazuju kako su se gosti u restoranu morali penjati na krov da bi pobjegli od nabujale vode.

Poplavne vode oštetile su više od 1750 domova i poslovnih prostora u gradu, prema uredu guvernera. To uključuje niz trgovina u četvrti Ikitelli, gdje je bujica odnijela parkirana vozila i blato u trgovinu namještajem.