premale sudnice

Poteškoće u pravosuđu zbog covida: Inspekcija zabranila suđenje u 14 manjih dvorana na Općinskom sudu u Rijeci

07.05.2021 u 10:14

Bionic
Reading

Da preporuke o držanju fizičke distance i druge epidemiološke mjere stvaraju probleme i u pravosuđu, pokazalo se na primjeru Općinskog suda u Rijeci

Još u veljači, piše Novi list, predsjednica Općinskog suda u Rijeci Vesna Katarinčić pozvala je inspekciju da pregleda sve manje raspravne dvorane suda, kako bi se utvrdilo udovoljavaju li trenutnim epidemiološkim zahtjevima za siguran rad, odnosno može li se u njima držati distanca od dva metra između svih sudionika postupka i mogu li se prozračivati.

Inspektor je utvrdio da u malim sudnicama mogu raditi maksimalno dvije osobe, čime je onemogućeno raspravljanje u 14 raspravnih dvorana na IV. katu zgrade u Ulici žrtava fašizma 7, u 6 raspravnih dvorana u Ulici Frana Kurelca 3 (zgrada Fine) i u dvije raspravne dvorane u Užarskoj ulici 3 (prekršajni odjel). Time je i ograničen rad za 22 suca koji raspravne dvorane dijele s ostalim sucima u kojima je moguće raspravljati, a takvih dvorana je 14 u glavnoj zgradi, te prostor Pravosudne akademije, tzv. podmornica, a u popodnevnim satima su na raspolaganju i dvije velike dvorane Županijskog suda u Rijeci.

Naime, danas Općinski sud u Rijeci, osim u sjedištu suda u Sudbenoj palači u zgradi Županijskog suda u Via Romi, djeluje na još tri izdvojene lokacije: u zgradi Fine, u zgradi Trgovačkog suda i u Užarskoj, gdje je prekršajni odjel. Zbog nedostatka adekvatnog prostora suci već, s posebnom dozvolom Ministarstva pravosuđa, rade i popodnevne smjene, a u potrazi za raspravnim dvoranama koje zadovoljavaju uvjete, događa se i da neki suci na slobodan termin čekaju i po nekoliko tjedana ili mjeseci.