VREMENSKA PROGNOZA

Posvuda sunčano i toplo, za vikend prve vrućine i temperature do 30 stupnjeva

05.04.2024 u 05:47

Bionic
Reading

Slijede nam stabilni, većinom sunčani i za doba godine iznadprosječno topli dani, većinom čak iznimni, vrlo vjerojatno barem ponegdje u unutrašnjosti i vrući.

U petak se u Slavoniji, Baranji i Srijemu nastavlja niz opet sve toplijih dana, uz slabiji vjetar i pretežno sunčano vrijeme, nakon samo mjestimične jutarnje magle.

I u središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku, ujutro ponegdje i maglu. Uz slab do umjeren jugozapadnjak jutarnja temperatura od 7 do 11 °C, a poslijepodnevna 22 do 25 °C.

Toplije nego što je uobičajeno za početak travnja i na zapadu Hrvatske, također uz "nadmetanje" oblaka i vedrine, po nekim kotlinama i jutarnje magle, koje će pratiti slab, uglavnom u gorju i umjeren južni i jugozapadni vjetar.

I u Dalmaciji ne odviše zamjetan jugozapadnjak nakon jutarnjeg burina, i pritom sunčano, uz najnižu temperaturu zraka ujutro od 9 do 13 °C, u unutrašnjosti oko prosječnih 6 °C, te najvišu 20 do 23 °C.

Za ovo doba godine prosječna jutarnja temperatura zraka i iznadprosječna poslijepodnevna i na jugu Hrvatske, uz sunčano vrijeme, slab vjetar i mirno ili malo valovito more.

Do ponedjeljka stabilno i još toplije, ponegdje i vruće

Za vikend i početkom novog tjedna uz sunčano, gdje kad čak i vedro vrijeme, bit će još toplije, u mnogima mjestima unutrašnjosti i vruće, uz najvišu poslijepodnevnu temperaturu visoku kao nikad ovako rano u godini, barem u znanoj povijesti meteoroloških mjerenja.

Na Jadranu će vrućina izostati, ali ne i prevladavajuće sunce i vedrina te za ovo doba godine rijetko doživljena toplina, osobito poslijepodnevna, koja će ponegdje na neke nadnevke biti i rekordna. Uz slab do tek lokalno umjeren vjetar, većinom burin pa maestral, more će biti uglavnom malo valovito, temperature sve "primamljivije" za kupanje. No, u nedjelju i osobito ponedjeljak mjestimice je vrlo velika vjerojatnost magle, pogotovo na zapadu Istre, prognozira Zoran Vakula za HRT.