MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

Postupni pad oboljelih od hepatitisa B

27.07.2011 u 17:16

Bionic
Reading

Povodom Svjetskog dana hepatitisa, koji se obilježava 28. srpnja, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi danas je izvijestilo kako epidemiološka situacija u Hrvatskoj slijedi trendove razvijenih zemalja te da se, po uvođenju cijepljenja 2000. godine, bilježi postupni pad oboljelih od akutnog hepatitisa B, kao i kronične HBV infekcije u mlađim dobnim skupinama od 15 do 30 godina

Iz Ministarstva zdravstva napominju da su obveznim cijepljenjem zaštićene osobe do 24 godine starosti, no da se HBV i dalje širi u starijih od 25 godina, najčešće spolnim putem, pa je posljednjih godina većina oboljelih s akutnim B hepatisom iz MSM populacije.

Kada je riječ o hepatitisu C, broj prijavljenih s tom infekcijom u zadnjih 10 godina iznosi oko 300, s laganim padom zabilježenim 2010 godine, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u razdoblju od 2007. do 2009. u Hrvatskoj su registrirane 974 anti-HCV pozitivne osobe što znači da nema bitne razlike u broju novotkrivenih u posljednjih 10 godina.

Kroz Referentni centar za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa pri Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, Ministarstvo zdravstva poduzima i potiče čitav niz aktivnosti kako bi se senzibiliziralo medicinsku i opću javnost na veličinu problema, a to će nastaviti činiti i dalje.

Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana hepatitisa, koji se obilježava u 75 zemalja, je 'This is hepatitis... Know it. Confront it, Hepatitis affects everyone, everywhere' čime se želi potaknuti medicinsku i opću populaciju na razmišljanje o bolesti, faktorima rizika, testiranju i liječenju.

Obilježava se u čast rođendana Nobelovca Baracha Bloomberga, liječnika koji je 1963. otkrio površinski antigen hepatitis B virusa (HBsAg) što se smatra jednim od najznačajnijih iz područja zaraznih bolesti jer je otvorilo put testiranju krvi, te razvoju cjepiva protiv B hepatitisa.