CVRTILA NA N1

'Postoji veza između napada u Parizu i Sarajevu'

19.11.2015 u 09:26

Bionic
Reading

Gost Novog dana na N1 televiziji bio je geopolitički stručnjak i dekan Veleučilišta Vern Vlatko Cvrtila. Smatra da ubojstvo dvojice vojnika u BiH treba gledati u svjetlu onog što se dogodilo u petak u Parizu

'Treba tek vidjeti je li to teroristički čin i može li se dovesti u vezu s terorističkim napadom u Parizu. Mislim da postoji veza jer svaki uspješan teroristički čin inspirira nove. Kao što možemo vidjeti vrše se prijetnje koje uznemiravaju građane ali i obavještajni aparat jer sigurnosne službe moraju provjeravati svaku dojavu. Kad se radi u pojačanom tempu, sigurnosne službe mogu pogriješiti', smatra Cvrtila.

Naveo je da će Francuska zbog pariških događaja morati ozbiljno procijeniti rad svog obavještajnog aparata.

'U zadnjih nekoliko dana intenzivno rade, ali pitanje je koliko su učinkoviti. Ne bih rekao da su baš učinkoviti. Djeluju dosta nasumce i opsežno i to bi moglo izazvati dodatne tenzije prema europskim muslimanima i to bi moglo mobilizirati novu mrežu IS-a. Javnost očekuje odmazdu i to nije dobro', smatra Cvrtila.

Upitan koliko trenutni napadi na Islamsku državu mogu istoj donijeti štete Cvrtila ističe da će svakako smanjiti njihovo vojno djelovanje u Iraku i Siriji.

'Doći će postupno i do uključivanja kopnenih snaga, ali terorizam neće biti poražen i sigurno neće nestati. Napad u Parizu je dokazao da postoje mreže u Europi, teško je te ideologije poraziti brzo i Europa mora razmisliti o strategiji', kazao je Cvrtila.

Na pitanje kakvo je stanje u Hrvatskoj doda je da nigdje nema apsolutne sigurnosti.

'Nismo otok. Treba biti na oprezu jer smo tranzitna država a i u okruženju postoje radikalni krugovi. U Njemačkoj je uhićen državljanin iz regije s vozilom punim eksploziva. Prednost je da nismo u Schengenu, ali treba reći da je problem prisutan i da moramo djelovati kako bi spriječili transport preko našeg teritorija', zaključio je Cvrtila.