DOBRE VIJESTI IZ EU

Postignut načelni dogovor o proračunskom paktu

Euri euro eurozona kriza dug

Euri euro eurozona kriza dug

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Zemlje Europske unije u četvrtak navečer su se dogovorile o glavnim smjernicama novog proračunskog pakta koji treba ojačati disciplinu u eurozoni, napose uvođenjem zlatnog pravila o povratku k uravnoteženim javnim financijama, rekli su pregovarači za agenciju France Presse

'Postignut je dogovor u općim crtama', rekao je jedan od njih. Uskoro će se izraditi tekst koji će se podastrijeti europskim ministrima financija na sastanku 23. i 24. siječnja.

'Ostale su još neke sporne točke, a tiču se točne uloge Europske komisije u provjeri uvođenja zlatnih pravila u ustave zemalja ili u odgovarajuće zakone', dodao je diplomatski izvor.

Sadržaju ovog pakta zasad se protivi samo Velika Britanija.

Odluku o njegovu donošenju donijeli su čelnici većine europskih zemalja 9. prosinca. Njime su htjeli stvoriti novi obvezujući okvir za ograničavanje proračunskog manjka i javnog duga, u okviru ugovora koji će vrijediti za zemlje eurozone i za druge zemlje EU-a koje im se eventualno žele pridružiti.

Pakt predviđa uvođenje takozvanog zlatnog pravila kako bi se strogo poštovala zadaća uravnoteženja javnih financija, ali i gotovo automatske sankcije ako deficit premaši 3 posto BDP-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi