UNATOČ PRIJETNJAMA PUTINA

Postignut dogovor o smirivanju krize u Ukrajini!

17.04.2014 u 20:51

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je objavio u četvrtak u Ženevi da je postignut dogovor sa Sjedinjenim Državama, Europskom unijom i Ukrajinom o etapama smirenja krize u Ukrajini

On je na konferenciji za novinare precizirao da taj sporazum predviđa razoružanje ilegalnih naoružanih skupina i evakuaciju zauzetih zgrada.

'Sve ilegalne oružane skupine moraju se razoružati, sve ilegalno zauzete zgrade moraju biti vraćene, sve ulice, trgovi i druga javna mjesta u ukrajinskim gradovima moraju biti oslobođeni', stoji u dokumentu.

Nadzorna misija Organizacije europsku sigurnost i suradnju (OESS) će biti zadužena pomoći ukrajinskim vlastima da pokrenu te mjere.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, koja je predstavljala EU na čeverostranim razgovorima u Ženevi o ukrajinskoj krizi, naglasila je da OESS treba odigrati vodeću ulogu u primjeni sporazuma čiji tekst predviđa da su Sjedinjene Države, EU i Rusija spremni poslati promatrače.

Usvojeni dokument predviđa amnestiju za one koji će poštivati odredbe dogovora, osim odgovornih za teška zlodjela.

'Rusija ne želi poslati postrojbe u Ukrajinu', zajamčio je Lavrov novinarima.

'Ne želimo poslati postrojbe u Ukrajini. To bi bilo u suprotnosti s našim temeljnim interesima', rekao je šef ruske diplomacije.

Američki državni tajnik John Kerry je, izrazivši zadovoljstvo zaključivanjem sporazuma, upozorio Moskvu i istaknuo da ukoliko ne vide napredak, neće imati drugog izbora osim određivanja dodatnih sankcija.

Na pitanje o stajalištu Washingtona o Krimu, Kerry je rekao da Sjedinjene Države nisu odustale, ali nisu došle u Ženevu govoriti o Krimu.

Ashton je zajamčila da će Europska unija nastaviti podržavati Ukrajinu gospodarski, financijski i politički.

Sporazum usvojen u Ženevi navodi da će ustavni proces koji je najavila ukrajinska prijelazna vlada biti transparentan uz uspostavu širokog nacionalnog dijaloga, kako bi se uključile sve ukrajinske regije i svi politički entiteti.

Ukrajina ograničila ulazak Rusa u tu zemlju

Ukrajina je u četvrtak objavila da će uvesti strože granične kontrole za Ruse koji pokušavaju ući u Ukrajinu gdje traje proruska separatistička pobuna.

'Ukrajinska granična policija od danas je značajno pojačala kontrole na granici s Rusijom, ne samo u zračnoj luci', rekao je glasnogovornik policije Oleh Slobodian.

'To se odnosi na ruske državljane jer postoje informacije o mogućim provokacijama na granici, uključujući i terorističke napade. Pozornost ćemo posebno posvetiti muškarcima u aktivnim godinama koji putuju sami ili u grupi', dodao je.

Ruski avioprijevoznik Aeroflot objavio je ranije u četvrtak kako ga je Ukrajina izvijestila da će uvesti ograničenja ulaska Rusa u zemlju u kojoj traje proruska separatistička pobuna.

Dodaje se da će se ulazak u Ukrajinu zabraniti muškarcima od 16 do 60 godina, osim ako nemaju dokaz da u zemlju dolaze u posjet obitelji, na poziv tvrtke ili pojedinca ili putuju s obitelji.

Većina nositelja ukrajinske putovnice koji su stanovnici Krima, koji je Rusija pripojila prošloga mjeseca, također će biti podvrgnuti strožoj kontroli na granici, dodao je Aeroflot.

U kijevskom zatvoru završilo deset ruskih špijuna?

Ukrajinska specijalna služba (SBU) uhitila je 10 ruskih špijuna osumnjičenih za poticanje nemira na rusufonom istoku zemlje, rekla je u četvrtak jedna glasnogovornica SBU.

'Ta uhićenja su izvedena tijekom šest posljednjih tjedana i te misije destabilizacije trenutačno predstavljaju glavnu prijetnju' za zemlju, izjavila je Marina Ostapenko na konferenciji za novinare.

'Identificirali smo deset državljana s ruskim putovnicama koji su sada zatočeni u Kijevu i ispituju ih', rekla je glasnogovornica.

Mreže ruske špijunaže predstavljaju glavnu prijetnju, rekla je i naglasila da te mreže mogu koristiti eksplozive.

Jedan glasnogovornik ukrajinskih graničara je rekao na istoj konferenciji za novinare da je pet 'taktičkih jedinica' raspoređeno duž obale Azovskog mora, na jugoistoku Ukrajine kako bi spriječile ulazak špijuna.