ŽRTVE ZGROŽENE

Pošteđen svećenik koji je prikrivao pedofila

27.12.2013 u 07:59

Bionic
Reading

Pennsylvanijski prizivni sud poništio je u četvrtak osudu visokog katoličkog dužnosnika koji je prošle godine proglašen krivim za prikrivanje skandala seksualnog zlostavljanja djece

Msgr. William Lynn proglašen je krivim u lipnju 2012. za ugrožavanje djeteta jer je prebacio svećenika s poviješću seksualnog zlostavljanja u župu u Philadelphiji kojoj nije bila poznata njegova prošlost.

Taj svećenik, Edward Avery, kasnije je priznao krivnju za seksualni napad na 10-godišnjeg ministranta u toj philadelphijskoj župi.

Lynn, koji nije bio optužen da je osobno zlostavljao djecu, osuđen je na tri do šest godina zatvora.

Prizivno vijeće Višeg suda američke savezne države Pennsylvanije poništilo je njegovu osudu u četvrtak i naredilo da se Lynn pusti iz zatvora.

U presudi je sud rekao kako nije 'bilo dovoljno dokaza da bi se dokazalo da je (Lynn) djelovao s 'namjerom da potakne ili olakša' zločin.

Lynnov odvjetnik je na prizivnom ročištu dokazivao kako zakon prema kojem mu je suđeno nije niti postojao u doba zločina.

Zakon o ugrožavanju djeteta koji je važio dok je Lynn bio svećenički tajnik za nadbiskupiju Philadelphia od 1994. do 2004. odnosi se na roditelje, skrbnike ili druge osobe koje nadziru dobrobit djeteta ispod 18 godina.

Zakon je izmijenjen 2007. kako bi uključio one koji nadgledaju ljude koji nadziru dijete, poput Lynna.

'Još jednom je izbjegao kaznu visoki katolički dužnosnik koji je opetovano ugrozio djecu i omogućio predatora', rekla je u priopćenju skupina Mreža onih koje su zlostavljali svećenici.

'Ako djeci treba omogućiti veću sigurnost onda trebamo poslodavce držati odgovornijim, ne manje odgovornim, za dovođenje u opasnost nevine djece', rekla je skupina.

Philadelphijski okružni državni odvjetnik rekao je u priopćenju kako se strogo protivi presudi te da će se najvjerojatnije žaliti.