DOMOVINA SE ODUŽILA

Posmrtni ostaci američkih vojnika završili na smetlištu

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.12.2011 19:17
  • Objavljeno 09.12.2011 u 19:13
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Spaljeni ostatci 274 američkih vojnika završili su na odlagalištu otpada blizu zrakoplovne baze kod Dovera u Virginiji, a čelnici američkog kongresnog odbora koji su o tome pokrenuli istragu najavili su da će ispitati cjelokupnu praksu pokapanja vojnika u zadnjih deset godina, piše u list The Washington Post

Odbor će istražiti sve navode o nedostojnu postupanju s posmrtnim ostatcima američkih vojnika poginulih od siječnja 2002.

Prošli mjesec WP je pisao o istrazi, a u četvrtak je prenio da su ostatci 274 američka vojnika završili na odlagalištu otpada King George County Landfill. Riječ je o vojnicima koji su u Iraku i Afganistanu poginuli u eksplozijama bombe i dijelovi njihova tijela bili su razneseni. Takav način postupanja prekinut je 2008.

Brojka je mnogo veća nego je vojska priznala, piše WP u petak i dodaje kako se postupak držao u tajnosti od obitelji poginulih. Dužnosnici zrakoplovnih snaga ni sada ne kane obavještavati obitelji.

Obveza je američke vojske posmrtne ostatke svojih članova pokopati dostojanstveno i s poštovanjem.

Zastupnici u Kongresu Darrell Issa i Elijah Cummings rekli su u petak za WP da su zapanjeni otkrićima i od Pentagona su zatražili "punu suradnju i transparentnost" u istrazi koja će obuhvatiti i Nacionalno groblje Arlington te druga vojna groblja i zračnu bazu u Doveru, koja je glavni ulaz za poginule vojnike.

Izjave kongresnika odudaraju od izjava iz Pentagona koji je uvjeren u ispravno postupanje zrakoplovnih snaga s poginulima unatoč neugodnim otkrićima iz studenoga.

Ministar obrane Leon Panetta podupire način na koji je Air Force postupao, rekao je glasnogovornik Pentagona i dodao kako se Panetta složio s odlukom Air Forcea da se ne obavijeste obitelji 274 poginulih vojnika.

Ostatci više od 6300 poginulih vojnika prošli su kroz mrtvačnicu u Doveru.

Zrakoplovne snage objavile su 8. studenoga da su disciplinirale, ali ne i otpustile trojicu nadzornika u mrtvačnici nakon otkrića o nedopustivu postupanju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi