KOSOR O 308.000 NEZAPOSLENIH

'Poslodavci, ne otpuštajte nego budite ponizni!'

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 12.02.2010 16:17
  • Objavljeno 12.02.2010 u 16:17
Jadranka Kosor i Zoran Milanović - kavica

Jadranka Kosor i Zoran Milanović - kavica

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / tportal/montaža

Pregovori oko izmjene Ustava u Banskim dvorima nastavili su se i danas, ali bezuspješno. Još uvijek je najveći problem oko kojeg se spore ali i šute pred novinarima - vladajući i oporba glasanje dijaspore. Premijerka je iskoristila priliku i nakon sastanka pozvala poslodavce da ne otpuštaju radnike jer, kaže, 'i oni žive u Hrvatskoj'

Na pitanje kako komentira najnoviji podatak o 308. 000 novih nezaposlenih  premijerka Kosor je rekla da je to brojka oko koje je iznimno zabrinuta.

'Mi smo donijeli nekoliko mjera koje bi morale dati rezultate. Već se danas sastajem sa svojim gospodarskim savjetnicima, a slijedeći tjedan ćemo govoriti i o stanogradnji i poduzećima s teškim problemima, i tada bi trebali vidjeti rezultate donesenih mjera.' - rekla je Kosor i istaknula da imaju već neke modele koje bi trebale pokrenuti stvari oko stanogradnje ali da naknade za nezaposlene ostaju iste.

'Nadam se da neće biti više nezaposlenih i pozivam poslodavce da ne koriste ovaj trenutak da se oslobode radnika koji im iz različitih ne odgovara i apeliram da očuvaju radna mjesta. Kad ovo preživimo otvarat ćemo nova radna mjesta', rekla je Kosor i objasnila da bi ju poslodavci trebali poslušati jer 'žive u Hrvatskoj i ovo je i njihova budućnost'.

'Ovo nije trenutak za sebičnost, a što se politike tiče - kultura dijaloga može doprinjeti i mislim da treba biti malo više ponizan jer neki ne znaju kako će sutra preživjeti i to nas barem treba uozbiljiti.' - zaključila je Kosor.

I dalje nema dogovora oko Ustava

Kosor nije htjela govoriti o prijedlozima Vlade oko pitanja glasanja dijaspore koje je postalo najveća kočnica u pregovorima oko izmjene Ustava. 'Mogu vam reći načelno, svi su bili pozvani na sastanak, ali prije toga sam se u četiri oka sastala sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem koji kasnije nije htio ostati na sastanku. Mislim da smo na dobrom putu, bar mi koji smo ostali na sastanku, ali imamo dosta posla i dio posla će se odraditi u Saboru slijedećeg tjedna na Povjerenstvu kojeg vodi Vladimir Šeks.'

Ustav, kaže Kosor, treba mijenjati što je moguće manje, te kaže da bi u mandatu ove generacije političara to trebala biti zadnja izmjena. 'Oko Ustava ne smije biti pogađanja ni trgovine', kaže Kosor koja nije htjela govoriti o svom sastanku s Milanovićem u četiri oka, ali se jasno moglo zaključiti da postoje sve jače tenzije među njima.

Milanović: Ne želim trgovati!

Šef SDP-a Zoran Milanović iz Vlade je izašao ranije, prije početka pregovora s ostalim oporbenjacima:

'Postavio sam jedan uvjet, a to je da neću ići ispod glasovanja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. SDP je protiv glasovanja na improviziranim biralištima, postojeći sustav je nered, a mi želimo red', rekao je Milanović i dodao da HDZ tj. Vlada danas ima novi prijedlog.

'Nisam čuo taj konkretan prijedlog jer sam otišao ranije sa sastanka', rekao je Milanović, koji nije ostao na sastanku jer kaže da zna stavove ostalih oporbenjaka. Ipak, misli da se radi o fiksnom broju zastupnika koje bi birala dijaspora, a to je navodno tri ili četiri zastupnika. 'Neću trgovati na taj način!', rekao je Milanović.

'HDZ je u zadnjih nekoliko dana imao nekoliko prijedloga dosta divergentnih i nadam se da će se pronaći civilizirano rješenje. Pregovori nisu propali, razgovaramo i dalje, ali nažalost danas nije ništa dogovoreno', zaključio je Milanović još jedan bezuspješan krug pregovora oko izmjene Ustava.

Čačić: Pregovori su krug ili spirala

Šef HNS-a Radimir Čačić sa sastanka je izašao s tezom: 'Ovi pregovori su ili krug koji vodi rješenju ili spirala koja će postati vrtlog, ali mi mislimo da postoji prostor za dogovor.'

Čačić kaže da treba naći rješenje iz postojećih pozicija koje su izrečene, ali ne otkriva koje su to pozicije izrečene. Kaže samo da HDZ i SDP bez obzira što su najveće stranke, moraju voditi računa o 100-tinjak tisuća ljudi izvan tog okvira a među kojima su i glasovimi HNS-a.

Nije podržao Milanovićev stav u cjelosti ali kaže da ga treba cjeniti i dodaje: 'Sigurno treba tražiti mogućnost da se taj HDZ-ov i SDP-ov stav dovedu do točke rješenja.' Naglasio je samo, neobično ali u korist Vlade, da je prijedlog Milanovića da se glasuje iznimno na diplomatsko-konzularnim središtima bio prvenstveno prijedlog Vlade.

Također neobično, ali nije htio reći je li mu neobično što se Kosor i Milanović sastaju posebno u četiri oka oko pitanja Ustava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi