GLASAM PROTIV

Posljednji marš za zaštitu ljudskih prava svih građana

29.11.2013 u 10:03

Bionic
Reading

Odluka građana o tome hoće li se na inicijativu udruge U ime obitelji, prvi put u modernoj RH, Ustav mijenjati direktno na štetu nečijih ljudskih prava, u ponedjeljak će napokon biti poznata. Samo dan uoči referenduma, u subotu, udruge Kontra, Rišpet - LGBT udruga Splita i Ženska mreža Hrvatske, organizirale su posljednji javni protest 'PROTIV' te izmjene pod imenom 'Marš - Glasam Protiv'

Organizatori su poslali i još jedan, posljednji apel Ustavnom sudu, da spriječi referendum o manjinskim ljudskim pravima, a građane pozvali da u suprotnom u što većem broju izađu na ulice i zahtijevaju to. 'Ako se Ustavni sud ogluši na ovaj posljednji apel, pridružite nam se u maršu, izađite na referendum i glasajte 'protiv' te tako spriječite da se referendumom trajno ograniče prava manjine', poručuju organizatori. Također, upozoravaju na političku neodgovornost i demokratsku nezrelost i Vlade, i Sabora, i Ustavnog suda, koji se uopće nisu službeno očitovali o sadržaju referendumskog pitanja.

'Hrvatski sabor donio je odluku da prvi put u hrvatskoj povijesti raspiše referendum na kojem će se odlučivati o ljudskim pravima, točnije rečeno o trajnom zaustavljanju napretka u zaštiti ljudskih prava jedne manjinske skupine. Kao građani i građanke ove zemlje, moramo se zapitati što će biti u budućnosti; čija ljudska prava će se naći na referendumu sljedećeg puta? Hoćemo li na ovakav način raspravljati o pobačaju, smrtnoj kazni ili pravima nacionalnih manjina?' stoji u priopćenju koje zajedno potpisuju Sanja Juras (Kontra), Ljubomir Mateljan (Rišpet) i Biserka Momčinović (Ženska mreža Hrvatske).

'Pravo na zaštitu obiteljskog života jedno je temeljnih ljudskih prava. Istospolne obitelji u hrvatskom društvu postoje, a suočavaju se u svakodnevnom životu s diskriminacijom koja je rezultat loših pravnih regulativa. Pitanje koje će se između redaka naći na referendumu jest pitanje želimo li kroz Ustav trajno jedan dio građana i građanki i njihove obitelji proglasiti građanima drugog reda', zaključuju organizatori.

Za okupljanje na Marš predviđeno je sat vremena, od 12 do 13 sati, na Cvjetnom trgu, a nakon toga, predviđenom rutom - Varšavskom, Gundulićevom, Ilicom i Radićevom ulicom, povorka će otići do Trga svetog Marka. 'Sudionici Marša još će jednom pozvati sve građane i građanke da učine ono što institucije koje su smještene na tom trgu nisu: da stanu u obranu ljudskih prava u Republici Hrvatskoj i glasaju PROTIV!' stoji u zaključku.

Marš za bračnu ravnopravnost