TKO ĆE TO PREŽIVJETI?!

Poskupljenja koja slijede osiromašit će nas za još 1.620 kn

24.02.2014 u 11:45

Bionic
Reading

Iako je Vlada na početku mandata najavljivala zaustavljanje pada standarda hrvatskih građana u drugoj polovini 2013., financijska dubioza prosječnog Hrvata iz mjeseca u mjesec sve je izraženija. Paralelno, projekcije za 2014. govore kako će nam biti još gore - od svibnja do prosinca režijski troškovi poskupljuju za oko 1.620 kuna, piše Glas Slavonije

Naime, zbog Vladinih odluka, usklađivanja cijena energenata s onima u EU-u, tržišne liberalizacije goriva i očuvanja okoliša, građani na proljeće mogu očekivati poskupljenja struje, vode, plina, troškova zbrinjavanja otpada iz kućanstava i benzina.

Plin je u Hrvatskoj trenutačno, unatoč dosadašnjim poskupljenjima, i dalje jeftiniji nego u zemljama EU. Da bi se cijene uskladile, u 2014. očekuje se njihov rast od oko 20 posto. Budući da prosječna obitelj koja se grije na plin mjesečno za ovaj energent izdvaja oko 500 kuna, može se očekivati da će uskoro izdvajati 100 kuna više. Poskupljenje od 20 posto očekuje se i kada je u pitanju struja. Valja istaknuti kako je ovo poskupljenje uvjetovano najavom povlačenja dobiti iz HEP-a u državni proračun, podsjeća Glas Slavonije

Do kraja godine slijedi nam poskupljenje vode između 120 i 240 kuna više nego u 2013. Potom na proljeće stručnjaci procjenjuju slijedi 50-postotno povećanje troškova za odvoz smeća. Ovo poskupljenje na račune kućanstava odrazilo bi se tako da bi u konačnici prosječna mjesečna naknada od 60 kuna iznosila 30 kuna više, te kroz osam mjeseci dodatno produbila kućni budžet za oko 240 kuna. Očekuje se zatim poskupljenje goriva u iznosu od oko jedne kune po litri goriva.

Dodatni udar na kućne budžete u 2014. bit će i sasvim izgledno poskupljenje cigareta - za mnoge Hrvate posljednjeg luksuza kojega se teško odriču. Očekuje se poskupljenje do čak pet kuna po kutiji što znači da prosječnog pušača, koji dnevno popuši jednu kutiju cigareta, očekuje dodatni mjesečni izdatak od 150 kuna.

Iz udruge Potrošački forum koja sa svakim valom poskupljenja bilježi i rast nezadovoljstva građana, upozoravaju kako će novi očekivani udar na kućne budžete izazvati veliki revolt kod već osiromašenih građana.