blato u nevadi

Posjetitelji Burning mana odahnuli: Otvorene ceste nakon što su danima bili zarobljeni usred pustinje

05.09.2023 u 11:21

Bionic
Reading

Nakon što su danima zbog blata bili zarobljeni usred pustinje u Nevadi, sudionici festivala Burning man konačno su počeli polagani egzodus iz festivalskog kampa

Organizatori festivala rekli su da su počeli puštati promet s glavne ceste oko 14 sati po lokalnom vremenu u ponedjeljak, iako su zamolili posjetitelje ako mogu da odgode odlazak do utorka kako se promet ne bi zagušio. Prema informacijama od ponedjeljka poslijepodne, oko 64.000 ljudi ostalo je još u prostoru gdje se održava festival, piše Guardian.

Organizatori su također zatražili da posjetitelji ne izlaze iz pustinje Black Rock pješke kao što su neki drugi učinili tijekom vikenda.

Festival je bio zatvoren za vozila nakon što je u petak palo više od 1,3 cm kiše, uzrokujući poplave i 30 cm duboko blato.

Do zatvaranja cesta došlo je u subotu navečer neposredno prije prve od dvije lomače koje označavaju završetak festivala. Događaj tradicionalno kulminira spaljivanjem velikog drvenog lika u obliku čovjeka i drvenog hrama tijekom posljednje dvije noći, ali su spaljivanja odgođena jer su vlasti radile na ponovnom otvaranju cesta do kraja vikenda.

Festival je započeo 27. kolovoza, a trebao je završiti u ponedjeljak ujutro.

Ovo godišnje okupljanje, koje je originalno pokrenuto na plaži u San Franciscu 1986., privlači gotovo 80.000 umjetnika, glazbenika i aktivista koji dolaze kampirati u divljini i gledati avangardne nastupe. Ovo nije prvi put da je festival završio ranije nego što je trebao - velike oluje koje su donijele prašinu prisilile su organizatore da privremeno zatvore ulaze na festival 2018., a festival je i dva puta u potpunosti otkazan tijekom pandemije.

  • +20
Festival Burning man Izvor: EPA / Autor: BOOMY JENSEN

Na ovogodišnjem izdanju festivala zabilježen je najmanje jedan smrtni slučaj, ali organizatori su rekli da smrt muškarca nije bila povezana s vremenskim prilikama. Šerif obližnjeg okruga Pershing rekao je da provodi istragu, ali nije otkrio identitet tog čovjeka ili uzrok smrti.

Festival je, neovisno o vremenskim prilikama, i dalje događaj koji se održava u zabačenom dijelu Nevade i iziskuje samodostatnost.  Tijekom kiše i posljedično poplave i blata, organizatori su uputili apel posjetiteljima da čuvaju hranu i vodu, a većina ih je odlučila ostati na mjestu dok se vrijeme ne popravi.