crveni telefon

Poruka Kini i Sjevernoj Koreji: Sastaju se čelnici SAD-a, Japana i Južne Koreje

18.08.2023 u 08:28

Bionic
Reading

Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan uspostavit će čvršću suradnju na polju sigurnosti na prvom takvom sastanku na vrhu u petak blizu Washingtona s kojega će Kini, ali i Sjevernoj Koreji poslati poruku jedinstva.

Južnokorejska agencija Yonhap piše da bi Pjongjang mogao ispaliti balističku raketu tijekom sastanka kako ga trojica čelnika ne bi zaboravila.

Joe Biden je odlučio primiti japanskog premijera Fumija Kishidu i južnokorejskog predsjednika Yoon Suk-yeola u Camp Davidu, ljetnoj rezidenciji američkih predsjednika, čije ime se povezuje s bliskoistočnim mirovnim pregovorima.

To "na znakovit način pokazuje važnost koju pridajemo ovom velikom događaju", komentirao je u srijedu Kurt Campbell, glavni savjetnik američkog predsjednika za Aziju, na okruglom stolu koji je organizirao istraživački institut Brookings.

Rekao je da se na summitu, prvom takvom nakon više susreta trojice čelnika na rubu velikih međunarodnih skupova, trebaju objaviti dvije informacije.

Prvo, SAD, Japan i Južna Koreja će se obvezati da će ovakav sastanak održavati svake godine.

Drugo, tri zemlje će uspostaviti "žuran komunikacijski kanal između predsjednika država i vlada te drugih dužnosnika njihovih administracija".

To će biti neka vrsta "crvenog telefona" s tri slušalice, u kraju svijeta koji živi pod prijetnjom sjevernokorejskog nuklearnog programa i strahuje od kineske invazije na Tajvan.

"Napravili smo upravo ono što Kina nipošto nije htjela", rekao je američki veleposlanik u Japanu Rahm Emanuel u prigodi okruglog stola u srijedu.