ESKALIRALI SUKOBI

Porošenko tvrdi da prijeti ruska invazija

04.06.2015 u 13:24

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u četvrtak da se na ukrajinskom teritoriju nalazi 9000 ruskih vojnika, te upozorio da bi uskoro moglo doći do ruske invazije duž cijele zajedničke granice, dok su istodobno dužnosnici kazali da je pet ukrajinskih vojnika poginulo u novim sukobima na istoku zemlje, prenose agencije

Porošenko je govorio u parlamentu dan nakon što su ukrajinske snage vodile najtežu bitku u posljednjih nekoliko mjeseci s proruskim separatistima na istoku zemlje. Najnoviji sukobi kod grada Marjinke opasno su ugrozili krhki prekid vatre.

'Vojska mora biti spremna za obnovljenu ofenzivu neprijatelja u Donbassu, kao i za opću ofenzivu duž cijele granice s Rusijom. Moramo biti spremni za to', rekao je Porošenko.

Pet ukrajinskih vojnika ubijeno je u najgorem intenziviranju sukoba na istoku zemlje u posljednjih nekoliko mjeseci i stanje je i dalje napeto, izjavili su u četvrtak ukrajinski dužnosnici, prenosi Reuters.

Savjetnik predsjednika Juri Birjukov izvijestio je o broju ubijenih ukrajinskih vojnika na svom Facebook profilu i također je objavio da je 39 vojnika ranjeno u borbama nedaleko od grada Marjinke, za koji Kijev kaže da su ga proruski pobunjenici uzaludno pokušavali zauzeti u srijedu.

Za sukobe, u kojima obje strane koriste teško naoružanje, pobunjenici okrivljuju Kijev i u četvrtak su iznijeli svoje podatke o broju žrtava koje su stradale u srijedu. Po njihovim podacima, ubijeno je 19 osoba, od kojih 15 civila i četiri borca.

Rusija je priopćila u četvrtak da Kijev ne poštuje svoje obveze iz sporazuma o primirju, dok je američki State Department priopćio da Moskva ima odgovornost da obuzda pobunjenike.

Ukrajinski vojni glasnogovornik izjavio je da je situacija nedaleko od Marjinke bila i dalje 'napeta, ali stabilna' u četvrtak ujutro.