IGRALI NA SREĆU I 'PALI'

Porezni inspektori dojavljivali o 'racijama' na ilegalne aparate

03.05.2012 u 16:11

Bionic
Reading

USKOK je danas podigao optužnicu protiv dvojice poreznih inspektora iz Splita i Šibenika koje tereti da su četvorici suoptuženika omogućili ilegalno držanje aparata za igre na sreću i zabavu.

Splitskog 48-godišnjeg inspektora M.K. tereti se da je od kraja 2010. do travnja prošle godine u više navrata trojicu suoptuženika upozorio kada će i gdje Porezna uprava provoditi nadzor aparata, u čemu je i sam trebao sudjelovati. Suoptuženima je tako omogućio da ilegalne aparate uklone prije dolaska inspektora i policije te izbjegnu njihovo pečaćenje i oduzimanje.

Zahvaljujući dojavama poreznog optuženog inspektora vlasnici ilegalnih aparata su, tvrde u USKOK-u, nezakonito zaradili 775 tisuća kuna, a za najmanje 642 tisuće kuna uskratili su državnu i lokalnu blagajnu zbog neplaćanja poreza, naknada i kazni.

Inspektor iz Splita optužen je i da je 31. ožujka prošle godine u jednom objektu pronašao tri ilegalna automata, no u zapisnik o poreznom nadzoru naveo je da je bio samo jedan aparat bez nadzorne markice Ministarstva financija, a za što je predviđena niža novčana kazna i privremeno oduzimanje aparata.

Šibenskog poreznog inspektora, 52-godišnjeg Lj.V. tereti se da je od sredine listopada 2010. do početka travnja prošle godine dvojicu suoptuženika također upozoravao na porezne nadzore. Taj je inspektor, pak, tvrdi USKOK, suoptuženima omogućio nezakonitu zaradu od 82 tisuće kuna i štetu za proračun od 79 tisuća kuna.

Dvojicu inspektora tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, a ostale za poticanje na te zlouporabe.

USKOK je najavio da će tijekom suđenja tražiti oduzimanje protupravne imovinske koristi od optuženih.