ANTIFAŠISTA FUMIĆ

'Poraženi zaboravljaju što im se dogodilo, a to donosi nove podjele'

17.02.2013 u 18:15

Bionic
Reading

'Poražene snage u Drugom svjetskom ratu zaboravljaju što se događalo od 1941. do 1945. godine na našim prostorima pokušavajući tako širiti svoje ideje, a to je štetno jer donosi nove podjele u našem narodu', istakao je na izbornoj skupštini Društva antifašista i antifašističkih boraca Požege član Predsjedništva te organizacije na razni RH Ivan Fumić, te dodao da se borbom protiv svih oblika ekstremizma stvara demokratsko društvo.

Upozorio je na prešućivanje povijesnih činjenica iz toga vremena u medijima, a sudionici su posebno izdvojili TV kalendar rekavši da se u njemu o zbivanjima tijekom NOB-a gotovo ništa ne govori.

Članovi požešog društva su u protekle četiri godine obnovili spomen-grobnicu narodnom heroju Nikoli Demonji u Kamenskoj, piramidu na Leštatu, spomenike u Dubokoj, Škrabutniku, Podsreću, Šnjegaviću, Sloboštini, na Senjaku itd, a dali su ukupno blizu 900 sati dobrovoljnog rada. U ovoj godini unatoč nedostatku sredstava nastavljaju obnovu spomenika u cilju čuvanja antifašističke baštine za koju neće dopustiti da se zaboravi ili iskrivljuje. Tome će svakako doprinijeti i objavljena knjiga njihovog člana Borivoja Zarića "Sjećanja zapisana u kamenu“ u kojoj su obuhvaćeni brojni spomenici toga vremena. Poticati će državna tijela da se ubrza obnova spomenika Šušnjarskoj bitci, zatim onog u Kamenskoj rad akademskog kipara Vojina Bakića i drugih.

Za predsjednicu Društva osnovanog prije 10 godina, a broji oko 150 članova, ponovo je izabrana Kata Holjevac, dopredsjednika Borivoj Miljević, te tajnika Kazimir Semunović.