UPOZORENJA NA SNAZI

Izvanredne mjere obrane od poplava u Gorskom kotaru; 'plivaju' rive i most na Jadranu

27.10.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Jutros do 8 sati mjestimice je u Gorskome kotaru i na sjevernome Jadranu pala obilna kiša, lokalno i više od 100 mm, javlja Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), najavljujući da će i dalje povremeno biti intenzivnih pljuskova, osobito u zapadnijim predjelima do sredine dana

Oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite, prenoseći na X-u informaciju da su Hrvatske vode danas uvele izvanredne mjere obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Gorski Kotar, dionica Kupa gornji tok na vodomjeru Hrvatsko.

Jako jugo na moru i kiša izazvale su poplavu ulica oko gradske tržnice u Rijeci, a poplavljen je i gat Karoline riječke u luci.

  • +22
Rijeka: Jako jugo i kiša poplavilo ulice oko tržnice i rivu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Narančasto upozorenje na snazi je duž Jadrana i u Gorskom kotaru te Lici, dok je ostatak zemlje u žutom.

Opasno je vrijeme na cijelom sjevernom Jadranu i u Gospićkoj regiji, u morskom pojasu sjeverne, srednje i južne Dalmacije.

Na sjevernom dijelu očekuju se olujni udari juga i jugozapadnog vjetra, te mjestimice obilna kiša. Moguće su urbane i bujične poplave, s količinama oborine većim od 10 centimetara.

Ujedno, potreban je oprez zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, pri čemu je vjerojatnost grmljavine veća od 80 posto.

Na društvenim mrežama dijele se snimke poplava u tom kraju.

Državna cesta DC75 između Novigrada i Poreča na Mostu Antenal zatvorena je za sav promet zbog visoke razine mora, javio je jutros Hrvatski autoklub.

Zbog visoke razine mora poplavile su porečka i vrsarska riva, piše Istra - Terra Magica. Čitateljica tog portala koja se rano jutros zatekla na Antenalu zbog odlaska na posao opisala je jutrošnji kaos: 'Zatvorili su ga nakon kolapsa, neki su prolazili kroz pola metra vode, neki se zablokirali, nigdje policije, nigdje cestara, užas i katastrofa. Cestari su došli kad je već bilo totalno poplavljeno iz smjera Novigrada, a iz smjera Tara nitko. Snađi se druže. Dođeš dolje i nemaš se gdje okrenuti!'.

Iz HAK-a upozoravaju da su kolnici mjestimice mokri i skliski. Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, te se vozači pozivaju da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama.

Na autocesti A7 Rupa-Rijeka na čvoru Učka (Matulji) zatvoreni su izlazni krakovi iz smjera Rupe i Rijeke u smjeru Opatije i Pule. Također na A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika, zbog vjetra je na snazi zabrana prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s priključnim vozilima (I. skupinu vozila).