BROJNA KLIZIŠTA

Poplavljene ceste i kuće - izvanredne mjere

02.04.2013 u 07:14

Bionic
Reading

Obilne kiše i topljenje snijega učinili su svoje. Vodeni val prolazi kroz Hrvatsku. Poplavljene su mnoge kuće i drugi objekti. Danas je najteže na području Varaždinske, Sisačko-moslovačke i Zagrebačke županije te grada Zagreba.

Za područje jasenovačke Posavine u ponedjeljak poslijepodne su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave. Vodostaj rijeke Save dosegnuo je 800 cm i dalje je u laganom porastu, izjavio je za Hrvatski radio Stjepan Šulekić, voditelj obrane od poplava za jasenovačko područje. Rekordan vodostaj Save u Jasenovcu 'piritšće' i rekordna razina Une iz smjera Hrvatske Kostajnice, Dubice te Tanca. Načelnica Jasenovca Marija Mačković kazala je za Hrvatski radio kako su sve službe u stanju pripravnosti i ne očekuju iznenađenja.

Na sisačkom području vodostaj rijeka raste. Svi su u pripravnosti jer se novi vodeni val očekuje danas poslijepodne. Oko 50.000 vreća pijeska već je poslano u Sisak.

Problemi u Međimurju. Prema riječima zapovjednika Civilne zaštite Nedelišće Franje Logožara, propusni sustavi nisu mogli izdržati te je poplavljeno 50 do 80 podruma. Zatvorena je pruga Varaždin - Novi Marof te nekoliko županijskih i državnih prometnica. Iako se voda na nekim mjestima povlači i vodostaj pada, mnoga domaćinstva i dalje imaju velikih problema. Najviše zbog brane u Velikom Bukovcu.

Velike količine kiše nisu zaobišle ni općinu Bednja. Uzrokovale su 11 novih klizišta, proglašena je elementarna nepogoda, šteta je višemilijunska.

Kupa je vrhunac u Karlovcu dosegnula sinoć - 749 centimetara, na rubu izvanredne mjere obrane od poplava. Satima je stagnirala, a od jutros lagano opada. Najgore je na D-36 kod mjesta Karasi. Voda se povlači sporo jer su pritoci Mrežnice, Korane i Dobre izvan korita. Odsječeno je desetak mjesta.

Izvanredne mjere proglašene su i na slijevnom području Česma - Glogovnica. Na čazmanskom području vodostaj Česme je 652 centimetra. Zatvorene su neke lokalne i županijske ceste.