VODENI VAL

Poplave u Poljskoj odnijele 15 života

24.05.2010 u 14:21

Bionic
Reading

U poplavama u Poljskoj uzrokovanim izlijevanjem rijeka Visle i Odre život je izgubilo 15 osoba, po novim podacima koje je u ponedjeljak objavio glasnogovornik vatrogasne službe Pawel Fratczak

'Broj žrtava popeo se na 15', rekao je Fratczak. Stotine tisuća hektara zemljišta poplavljeno je nakon izlijevanja dviju rijeka, što se 'nije dogodilo od 1884.', dodao je.

Ministar unutarnjih poslova Jerzy Miller priznao je u ponedjeljak da je stanje na Visli, najvećoj poljskoj rijeci, 'teže nego što se očekivalo', uglavnom zbog velikoga vodenog vala koji su uzrokovale obilne oborine na jugu zemlje.

'Vodostaj Visle ne opada već šest dana' ni u jednom gradu kroz koji rijeka teče, što povećava opasnost da popuste nasipi natopljeni vodom, istaknuo je Miller pred novinarima.

Nasipi su već popustili blizu Sandomierza, na jugoistoku, i u Plocku, u središtu zemlje, zbog čega je nekoliko mjesta poplavljeno.

U Varšavi je za promet u ponedjeljak zatvorena važna prometnica duž Visle, budući da je na njoj uočeno slijeganje terena.

Dvjestotinjak škola zatvoreno je u ponedjeljak u varšavskim četvrtima uz Vislu.

'Tisuće stanovnika evakuirane su diljem zemlje, a spasilačke ekipe poslane su iz Njemačke, Francuske, Ukrajine, Litve, Latvije, Estonije i Češke', kazao je Fratczak.

Premijer Donald Tusk rekao je prošli tjedan da se šteta procjenjuje na 10 milijarda zlota (2,43 milijarde eura).