VUČIĆ NA TERENU

Poplave paralizirale Srbiju, i Beograd u pripravnosti

07.03.2016 u 15:29

Bionic
Reading

Zbog obilnih kiša poplavile su rijeke u Srbiji, zbog čega je na teren izašao i premijer Aleksandar Vučić. Izvanredno stanje proglašena je na više mjesta, primjerice u općinama Arilje i Lučani, gdje su se izlile rijeke Moravica i Bjelica, pa je pod vodom većina prometnica, kućanstava, tvornica i škola. Rijeke su u porastu i u užičkom kraju. Požega je u pripravnosti, a na Đetinji su podignuti bedemi. Iz poplavljenog područja u selima Konjevići i Preljina kod Čačka do sada je evakuirano oko 420 ljudi

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić izjavio je da lokalne vlasti nisu mogle učiniti ništa da spriječe poplavu, naglašavajući da je vodotok Čemernice u nadležnosti Srbijavoda. Ta njegova izjava iznervirala je Čačane, koji su na njega fizički nasrnuli, piše Blic.

Na područje čačka stigao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić. 'Neću vam davati lažna obećanja, ali pomoći ćemo koliko možemo', rekao je Vučić okupljenim građanima Preljine, dodajući da će sutra na sjednici Vlade biti donesena odluka o tome kako će Vlada pomoći oštećenima.

U pripravnosti je i Beograd. Izvanredna obrana od poplava proglašena je kod kule Nebojša, kao i na rijekama Kubušnica, Jasenica i Veliki Lug u općinama Mladenovac i Sopot, kaže za BlicVladimir Batalović, direktor Beogradvoda.

Prema njegovim riječima, opasnost od Save i Dunava ne prijeti. Sava, iako se dijelom izlila na šetalište, nije prešla iznad razine redovne obrane od poplava. Izvanredna obrana je na snazi samo kod kule Nebojša, jer je to najniži dio grada. Veći problem su manje rijeke u južnim dijelovima grada jer se očekuje da na Balkan pristigne ciklona iz Italije.

Krizni stožer za izvanredne situacije Bajina Bašta proglasio je izvanrednu situaciju na teritoriju cijele općine imajući u vidu da se očekuje još veći porast vodostaja.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je da je situacija u Novom Pazaru alarmantna i da je u jednom dijelu grada evakuirano 100 stanovnika zbog poplava, a da u pojedinim dijelovima grada nema struje.

'Zaista je teška situacija, svi su na terenu, od jutros su sva javna poduzeća s kompletnom mehanizacijom kao i privatna poduzeća s mehanizacijom na terenu. Očekujem pomoć Vojske Srbije s ljudstvom i teškom mehanizacijom. Velik dio grada nema ni struje', rekao je on.

Mahmutović je kazao da se ruše divlji mostovi koji su postavljani uz rijeke.

'Više od stotinu ljudi je u ovom trenutku evakuirano i oni se nalaze u skupštinskoj sali, a ako bude trebalo, spremili smo i sportsko-sajamsku ustanovu Pendik otvoriti za smještaj', rekao je Mahmutović.