SAMO U RUSIJI

Poplava donijela 'balistički projektil'

10.06.2014 u 18:04

Bionic
Reading

Samo u Rusiji poplava može na kućni prag donijeti ogromni interkontinentalni balistički projektil. Ili barem nešto što podsjeća na to, pišu ruski mediji i blogeri nakon što se u jednom selu u regiji Altaj pojavio tajanstveni metalni objekt

Otkriće je uzbunilo selo Malougrenjevo u blizini grada Bijski u regiji Altaj, na zapadu Sibira, na području koje su zahvatile katastrofalne poplave.

Voda je donijela metalnu konstrukciju do doma prometnog policajca, nakon čega su počela nagađanja o čemu je riječ.

Ubrzo su se pojavile razne teorije, a najpopularnija kaže da je velika metalna cijev – svemirskog porijekla. Naime, povremeno rakete koje se lansiraju s kozmodroma u Bajkonuru prelijeću to područje u Rusiji. Tako su neki seljani došli do zaključka da to mora biti odbačeni dio raketnog motora, najvjerojatnije od lansiranja rakete Proton-M u svibnju.

Izostanak tragova sagorijevanja raketnog goriva druge je naveo na zaključak da je riječ o dijelu rastavljenog interkontinentalnog balističkog projektila, koji je bio zakopan negdje u okolici. Oni misle da je poplava iskopala i donijela u Malougrenjevo.

Ubrzo se pojavio i strah bi 'projektil' mogao biti toksičan i opasan, pogotovo nakon što se slika proširila internetom. Opći je zaključak da je objekt vrlo opasan i da vlasti nesumnjivo zataškavaju svoj gaf, piše RT.com

No istina uopće nije tako spektakularna.

Aleksej Jaskin, profesor raketnih znanosti, objasnio je da je riječ o praznom tijelu raketnog motora. 'Vjerujem da je ostao iz sovjetskog doba u kemijskoj tvornici u Bijsku. Kao prazno tijelo bez raketnog goriva ne predstavlja nikakvu opasnost. Takvi tankovi dobro dođu u domaćinstvu kao cisterne za vodu ili skladišta, a ako se ukopaju u zemlju, mogu služiti i kao septičke jame', rekao je Jaskin.

Lokalne vlasti su za portal Sibnet.ru objavile da oko ogromne cijevi nema baš nikakve tajne te da, štoviše, pripada nekom od lokalnih stanovnika.

'Htio je to iskoristiti kao spremnik za vodu. Našao ga je na otpadu i dovukao u svoj vrt. Nikakav stupanj rakete nije pao na nas, a policija se time bavi isključivo zbog toga jer ga je voda donijela pred kuću policajca', rekao je predstavnik lokalnih vlasti.

No u 'raketnom porijeklu' velike cijevi ima i mrvica istine. Stručnjaci su ga identificirali kao spremnik za gorivo interkontinentalnog balističkog projektila.

Kemijska tvornica u Bijsku, najvećem gradu u tom području, punila je raketno gorivo, a završetkom utrke u naoružanju i obustavom narudžbi ministarstva obrane 1990-ih ostala je gomila neiskorištenih tankova.

'Tvornica u Bijsku upotrebljavala je takve tankove za rakete, a sada kada im ne trebaju, oni ih prodaju', kaže Tatjana Ždanova, čija je obitelj kupila cijev.

'Naša je otplivala s poplavom. Razbila je ogradu i otplutala zajedno sa psima koji su se sakrili unutra', rekla je za Sibnet.ru.

Dodala je da obitelj razmišlja organizirati aukciju za spremnik, s obzirom da je sada postao 'slavan'.

12.000 evakuiranih uslijed teških poplava

Teške kiše prouzročile su velike poplave na jugu Sibira, gdje je u nekoliko regija proglašeno izvanredno stanje. Oko 12.000 ljudi moralo je napustiti svoje domove.

Najteže je pogođena regija Altaj. Prošlog je tjedna poplavljeno više od 6700 kuća i gotovo 7000 farmi, a voda se sporije povlači nego u drugim područjima.

Rijeka Koksa odnijela je ceste pa je oko 14.000 stanovnika ostalo odsječeno do svijeta.

Stanovnike Malougrenjeva i dalje više brine povlačenje vode nego čudnovati predmeti koje nosi sa sobom. Selo od nekih 2500 stanovnika sada je potpuno prazno.

Unatoč teškoj situaciji, 'raketa' koju nosi voda i njima je popravila raspoloženje. Dva psa koji su se sklonili u spremnik nazvali su Belka i Strelka, prema dva slavna psa, koji su na početku svemirske ere bili prva dva živa bića koja su otišla u svemir i uspješno se vratila na Zemlju.