TKO TO TAMO NE RADI?

Popijač zaboravio na nezaposlene na crno

  • Autor: V.P.P.
  • Zadnja izmjena 17.02.2011 09:29
  • Objavljeno 17.02.2011 u 07:00
nezaposlenost nezaposleni burza

nezaposlenost nezaposleni burza

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Iako se ministar Popijač tješi i opravdava naciji da je broj zaposlenih zapravo manji za sto deset tisuća jer mnogi ne žele raditi ili rade na crno, a u evidenciji su Zavoda za zapošljavanje, zaboravlja da postoji i vojska nezaposlenih koji se ne nalaze u evidenciji HZZ-a

Famozna, magična, tajna brojka nezaposlenih kojom Hrvatska ulazi u još jednu tešku, prema mišljenju naših sugovornika najgoru godinu, sve teže prelazi preko usta vladajućih. Ministar Popijač je ipak smogao snage te u srijedu poslijepodne rekao: tristotridesetčetiri tisuće i tristosedamdesetosam.

Kaže ministar da je nezaposlenih zapravo 224 tisuće i nešto jer jedna trećina nezaposlenih ili ne želi raditi ili radi, ali na crno. No pritom zaboravlja da, uz vojsku neradnika i onih koji na ruke primaju plaću, postoji i vojska, nazovimo ih, nezaposlenih na crno.

'Kao što je velik broj onih koji su u evidenciji, a rade na crno, tako je i 40 do 50 tisuća onih koji su nezaposleni, a nisu na burzi', rekao nam je Daniele Divjanović, predsjednik uprave agencije za zapošljavanje Dekra. Smatra da se brojem nezaposlenih manipulira te da je broj onih koji rade na crno, a na evidenciji su Zavoda gotovo jednaka broju onih koji na rade, ali nisu na burzi, tako da ministrova teorija pada u vodu.

Iako se iz Popijačevih riječi može iščitati da je pred nama novo pooštrenje kriterija za ostvarivanje prava na Zavodu za zapošljavanje, slično onom iz početka 2000-tih kada je za vrijeme Račanove vlade s burze skinuto na desetke tisuća 'nezaposlenih', Divjanović kaže da se nešto slično događa već dvije-tri godine.

'2009. i 2010. iz evidencije HZZ-a izbrisano deset puta više osoba nego 2008. godine. To se radilo radi statistike, da se ne probije psihološka granica, koja se stalno pomiče. Rigoroznijom politikom HZZ je pokušao brojku nezaposlenih smanjiti', pojašnjava.

Biramo li posao?

Među onima koji, kako kaže Popijač, ne žele naći posao, mnogo je onih koji nisu spremni mijenjati grad ili županiju radi zaposlenja. 'Mi smo naučeni tražiti posao na neodređeno i u mjestu stanovanja, tako da odbijamo bilo kakve kombinacije na određeno ili u drugom mjestu. No ja bih apelirao na nezaposlene da ne odbijaju takve ponude', poručuje Divjanović.

I Fištrek se slaže da posloprimci nisu fleksibilni, no ističe da su plaće tako niske da je teško uopće pokriti eventualne troškove puta do mjesta rada.


No dodaje da bi se broj nezaposlenih sigurno smanjio kada bi se ostvarivanje nekih prava, poput zdravstvenog osiguranja, u potpunosti izdvojilo od HZZ-a. 'Kada bi se zdravstveno osiguranje ostvarivalo isključivo preko HZZO-a, bilo bi znatno manje nezaposlenih', kaže Divjanović.

Tvrdi da ćemo broj od 350 tisuća premašiti krajem godine jer nam u sljedećim mjesecima predstoji pad nezaposlenosti zbog sezonskih poslova. Dodaje da će se blagi oporavak moći osjetiti tek sredinom 2012. godine.

S faksa na burzu

Društvo nezaposlenih Hrvatske bilježi, naravno velik porast članova. Voditelj aktivnosti te udruge Stjepan Frištrek ogorčen je na HZZ. 'Zavod radi samo ono što mu diktira država, prvenstveno Ministarstvo gospodarstva. Iz iskustva naših članova znamo da iz HZZ-a mnogo puta zovu na razgovor za posao, a mjesto je već popunjeno', kaže Fištrek.

Tvrdi da je nezaposlenih toliko jer je 'država sve pretvorila u trgovinu a nije razvijala industriju, a najveći broj radnih mjesta je upravo u proizvodnom sektoru. No najveći problem, po njemu je nepovezanost obrazovnog sustava i gospodarstva. 'Proizvodimo nezaposlene ljude; ljude za koje nema nigdje mjesta, dok se u isto vrijeme deficitarna zanimanja ne potiču', tvrdi Fištrek.

Bez optimizma ocjenjuje da će ova godina 'biti strašna', mjesečno će broj nezaposlenih rasti za 20 tisuća, zaključuje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi