SLUČAJ MEDAK

Ponovno suđenje zbog mučenja hrvatskog policajca

09.05.2011 u 18:06

Bionic
Reading

Na početku ponovljena suđenja pred Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Perica Đaković, optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u hrvatskom mjestu Medku u rujnu 1991., izjavio je kako nije kriv za djela za koja je optužen

'Ja to nisam učinio i u svemu ostajem pri već danu iskazu', rekao je Đaković u ponovnu obraćanju prvostupanjskom sudskom vijeću, pošto je prizivni sud u Beogradu odlučio poništiti oslobađajuću presudu za Đakovića u predmetu 'Medak' te ga vratiti na prvostupanjski postupak.


U početku dokaznog postupka određeno je da bude pročitana sudska dokumentacija te izjave u prvom postupku ispitanih svjedoka i sudskih vještaka, a nastavak suđenja bit će zakazan naknadno.

Vijeće je 23. lipnja 2010. za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Medku 1991. osudilo na trogodišnje zatvorske kazne Milorada Lazića (45) i Nikolu Konjevića (56), Mirka Marunića (42) na dvije godine, a Perica Đaković (42) oslobođen je jer, kako je objašnjeno, u postupku nije dokazano da je kriv za djelo za koje se tereti.

Obrazlažući presudu, predsjedateljica vijeća Vinka Beraha-Nikičević navela je kako su Lazić, Marunić i Konjević krivi jer su kao pripadnici ondašnje teritorijalne obrane nečovječno postupali prema hrvatskom zarobljeniku Mirku Meduniću, tukli ga rukama, nogama i drvenim palicama te rezali nožem po tijelu, nanoseći mu tako velike patnje.

Time su oni, kako je rekla, nečovječno postupajući prema Meduniću, ondašnjem pripadniku hrvatskog MUP-a, koji je prije predao oružje, počinili ratni zločin protiv ratnog zarobljenika.  Predsjedateljica vijeća navela je da je kazna određena ispod najniže zakonom predviđene kazne, koja iznosi pet godina, zbog posebnih olakotnih okolnosti da osuđenici nisu osuđivani te da su obiteljski ljudi teških materijalnih okolnosti.

Vijeće za ratne zločine prizivnog suda u Beogradu 19. siječnja ove godine potvrdilo je prvostupanjsku presudu Laziću, Maruniću i Konjeviću, a ukinulo prvostupanjsku presudu i predmet vratilo prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje za Đakovića.

Srbijanskom državnom odvjetništvu za ratne zločine 'slučaj Medak' ustupilo je hrvatsko državno odvjetništvo na temelju sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina iz 2006.