RATNI ZLOČIN

Ponovno suđenje ‘Tigrovima’ za ubojstva u Novskoj

28.11.2012 u 16:47

Bionic
Reading

Dvojica bivših pripadnika Prve gardijske brigade ‘Tigrovi’ Željko Belina i Dejan Milić odbili su danas na početku ponovljenog suđenja za ratni zločin protiv civila optužbu da su u prosincu 1991. u Novskoj ubili tri žene srpske nacionalnosti Goranku i Veru Mileusnić i Blaženku Slabak te ranili Petra Mileusnića.

Suđenje dvojici bivših ‘Tigrova’ ponavlja se jer je Vrhovni sud ukinuo odluku sisačkoga Županijskog suda, koji je 2010. donio odbijajuću presudu protiv Beline (63) i Milića (39) te još dvojice njihovih suboraca Ivana Grgića i Zdravka Pleseca, smatrajući da je riječ o presuđenoj stvari. Naime, protiv četvorice gardista još se 1992. vodio postupak zbog ubojstva i pokušaja ubojstva.

Nakon istrage zagrebačko vojno tužiteljstvo odustalo je od progona dvojice, a protiv Beline i Milića te Dubravka Leskovara, koji je u međuvremenu umro, postupak je nastavljen na Vojnome sudu. Primijenivši Zakon o oprostu, taj je sud prekinuo kazneni postupak, no obitelji ubijenih žena i jedini preživjeli Petar Mileusnić nakon toga podnijeli su protiv gardista kaznene prijave, ali zbog ratnog zločina protiv civila.

Vrhovni sud potvrdio je u veljači ove godine prvostupanjsku presudu za Grgića i Pleseca, a ukinuo za Belinu i Milića, te je odredio da se ponovljeno suđenje održi na zagrebačkome Županijskom sudu, gdje su se dvojica optuženika danas pred sucem Marjanom Garcem očitovali da nisu krivi.

Optužnica ih tereti da su se s pokojnim Leskovarom dogovorili upasti u obiteljsku kuću Petra Mileusnića u Novskoj i pobiti sve znajući da je riječ o Srbima. To su navodno i učinili 18. prosinca 1991. navečer, kad su iz automatskih pušaka s više hitaca ubili majku i kćer Veru i Goranku Mileusnić te njihovu susjedu Blaženku Slabak. Na kraju su pucali i na Petra Mileusnića, koji je ranjen uspio pobjeći kroz prozor i doći do gardijske ambulante.

Smatrajući kako je riječ o posebno teškim okolnostima u kojima je počinjen zločin, tužiteljstvo je tražilo da se dvojici optuženika odredi pritvor, koji im je ukinut kada je sud u Sisku izrekao odbijajuću presudu, no vijeće suca Garca to je odbilo.

Protiveći se pritvoru, branitelj prvooptuženoga Beline odvjetnik Zorko Kostanjšek rekao je kako obrana ne negira da je zločin počinjen, ali smatra kako nije riječ o ratnom zločinu.

U nastavku suđenja najavljenom za 23. i 24. siječnja iduće godine trebala bi biti ispitana trojica svjedoka, među kojima i dvojica bivših suoptuženika Grgić i Plesec.