ZMAJLOVIĆ NA OTVARANJU

Ponovno otvorena Lička kuća s istim menijem - janjentinom i ličkim krumpirom

07.06.2015 u 16:57

  • +9

Svečano otvorena Lička kuća na Plitvičkim jezerima

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović danas je u NP Plitvička jezera, u pratnji ravnateljice tog parka Natalije Božičević sa suradnicima, nakon tri godine, koliko je prošlo da je izgorjela u požaru Lička kuća, otvorio 'nova vrata' najreprezentativnijeg objekta u Nacionalnom parku .

'Lička kuća nedostajala nam je, jer je to jedini tipični restoran u NP, dok je sve ostalo standardna ugostiteljska i hotelska ponuda. Lička kuća je restoran koji nudi specifičnu hranu ovog područja. Investicija je bila vrijedna 5,7 milijuna kuna bez PDV-a, a godišnji je prihod Ličke kuće bio 9 milijuna kuna, tako da mislim da je suvišno govoriti koliko nam je falila', kazala je ravnateljica NP Natalija Božičević.

Lička kuća dodatni je sadržaj za goste, gdje će moći dolaziti i gosti hotela, grupe i individualni posjetitelji. Prilikom obnove Ličke kuće, po riječima ravnateljice Božičević, poštivani su svi standardi sigurnosti da se ne bi ponovilo ono što se dogodilo prije tri godine. Kad je riječ o ponudi u Ličkoj kući, ona je ostala tradicionalna, od jela janjetine, teletine, ličkih krumpira, basa, police, pršuta ...

Od autohtonih proizvoda za sada jedino je u Ličkoj kući krumpir (iz Lovinca), no ravnateljica Božičević kaže da su pri kraju su i poslovi sa registracijom ličke janjetine, ali i sada kad se raspisuju natječaji za otkup janjetine, uvjetuje se da ona mora biti sa područja Like.

Govoreći u infrastrukturi u Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode ministar Mihael Zmajlović kazao je da je Ministarstvo zaštite okoliša u zadnje tri godine uložilo preko 300 milijuna kuna u tzv. posjetiteljsku infrastrukturu u 19 Nacionalnih parkova i Parkova prirode što omogućava veći broj posjetitelja posjeti ta zaštićena područja s jedne strane, a sa druge da oni zaista postanu generatori razvoja.

'Ovo je danas jedan primjer, i otvorenje Ličke kuće zasigurno tome doprinosi. Ako znamo da se ovdje u Ličkoj kući znalo prodati 9 tona janjetine, 20 tona krumpira, to čini konkretan potencijal kako bi lokalno stanovništvo moglo proizvesti proizvode koji bi se u Nacionalnom parku trebali plasirati', kazao je ministar Mihael Zmajlović.