signal za predsjedničke izbore

Ponovno niska izlaznost na drugom krugu regionalnih izbora u Francuskoj

27.06.2021 u 15:48

Bionic
Reading

Odaziv birača u Francuskoj u nedjelju je ponovno bio mali tijekom drugog vikenda regionalnih izbora, kada se odlučuje o nizu drugih krugova nakon što prvi krug nije dao jasne pobjednike.

Odaziv birača do nedjelje u podne bio je 12,66 posto, tek nešto veći nego prije tjedan dana u isto vrijeme, kada je izišlo tek 12,22 posto birača, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

U prvom krugu 20. lipnja odaziv je bio na povijesno niskoj razini od oko 33,3 posto na kraju dana glasanja, što je natjeralo političare da pozovu birače da ovaj put iziđu na biračka mjesta.

Regionalni izbori u Francuskoj, čiji se drugi krug održava u nedjelju, mogli bi promijeniti odnos političkih "teškaša" koji će se iduće godine natjecati u predsjedničkoj utrci.

Rezultati prvog kruga prošle nedjelje bili su razočaravajući za predsjednika Emmanuela Macrona čija stranka vjerojatno neće osvojiti nijednu od 13 francuskih kopnenih regija.

Krajnje desna stranka na čelu s Marine Le Pen također je ostvarila slabiji rezultat od očekivanog.

Prvo pitanje dana bit će izlaznost, koja je bila izrazito niska u prvom krugu.

Oko 48 milijuna birača pozvano je na birališta, uz strogi epidemiološki protokol zbog covida-19, pogotovo zbog delta varijante koronavirusa.

Uz vrlo malu izlaznost, stranka Marine Le Pen preuzela je vodstvo u prvom krugu u samo jednoj regiji, Provansa-Alpe-Azurna obala, a ankete su predviđale da bi mogla osvojiti šest regija.

Umjesto njih, tradicionalni konzervativci koje je Macron porazio na predsjedničkim i parlamentarnim izborima 2017., iznenada su se vratili.

Trojac glavnih članova, svi bivši ministri i trenutni čelnici nekih od najmnogoljudnijih regija Francuske u nedjelju se natječu za reizbor što će im, vjeruju, biti odskočna daska za predsjedničke izbore 2022.