KERUMOVA SESTRA URLA

'Ponosni smo što imamo samo srednju školu!'

09.09.2010 u 15:38

Bionic
Reading

Puca se iz svih oružja na tematskoj sjednici splitskog Gradskog vijeća o DES-u, ustanovi za zapošljavanje i rehabilitaciju invalida: gura li Kerum svoga bivšeg direktora Marija Meštrovića za novog ravnatelja, jesu li dva propala natječaja bila namještena baš za njega, jesu li sindikalisti izmanipulirali radnike u korist bivšeg direktora Ivana Grbića i jesu li iz DES-a isparili milijuni, pitanja su kojima se barata.

Kerumovi vijećnici s jedne i HDZ-ova Sanja Bilač s druge strane nabacuju se pravnim tumačenjima i dopisima, a u jednom trenutku toliko je zaiskrilo da su HDZ-ovci zamjerili Kerumovom zamjeniku Juri Šundovu na izjavi da 'nema više samoupravljanja'.

'Što to znači, pa vi ste za diktaturu!', uskliknula je HDZ-ovka. Njena stranka, eto, najednom je otkrila čari radničkog upravljanja...

'Kao što je vaš kandidat za ravnatelja nekompetentan, tako ste i vi i vaš brat: vi ste trgovci sa srednjom školom, pa gdje to ima?!', obrušila se Bilač na Nevu i njenog brata Željka, što je izazvalo salve kritika.

'I ja i moj brat imamo srednju školu i na to smo ponosni, poštuje nas cijeli poslovni svijet! Evo, predsjednik Uprave UniCredit banke prvo je došao u Split, kod gradonačelnika Željka Keruma, a tek onda kod premijerke Jadranke Kosor. Pokazao je koga više cijeni!', uskliknula je Neva Bečić

'A vi, vi ste obična učiteljica, kako onda vi možete tumačiti zakone?', upitala je razjarena šefica Gradskog vijeća.

Hrvatsku su opljačkali doktori

Na stranu Kerumovih u ovom cirkusu stali su i SDP-ovci:

'Nažalost, Hrvatsku nisu opljačkali ljudi s osnovnom školom, nego vaši doktori iz HDZ-a! Svi predsjednici bili su vam doktori, pa gdje smo? I kakva je onda kompetencija vaše sadašnje šefice, bivše radijske voditeljice?', odbrusio je SDP-ov Gojko Čepo

Najoštriji je ponovno bio Kerumov Pero Čenić

'Samo vi vrijeđajte, ali kada siđete sa vlastio morat ćemo izgraditi još jedan Remetinec, za sve HDZ-ovce koji su popljačkali Hrvatsku!'

Makljaža pred Vilom Dalmacija

Splitska vlast i opozicija pronašle su vrlo atraktivnu temu oko koje će se dobro poklati: zbog problema u DES-u, ustanovi za zapošljavanje i rehabilitaciju invalida, sazvana je tematska sjednica Gradskog vijeća, a ondje u ovom trenutku traje makljaža kerumovaca i ostalih. Ispred Vile Dalmacija prosvjeduje dvadesetak radnika, teškim riječima dočekali su predstavnike vlasti, a unutra se jedni na druge nabacuju drvljem i kamenjem. Kerumovi s jedne, a više-manje svi ostali s druge strane

Situacija je jednostavna: ravnatelju DES-a Ivanu Grbiću istekao je mandat, Kerum je umjesto njega naumio postaviti bivšeg direktora svoje tvrtke Marija Meštrovića, a radnici predvođeni sindikalistom Jozom Marićem pobunili su se te organizirali prosvjede i štrajk glađu. Oni bi i dalje Grbića, pa upozoravaju na nezakonitosti u natječajima i tvrde da se oni namještaju baš za Meštrovića.

Kerum se, s druge strane, zainatio, pa dobro pročešljao poslovanje DES-a i navodno otkrio da je bivši ravnatelj bez natječaja dodijelio poslove od oko milijun i pol kuna. Kerumova većina u Gradskom vijeću namjerava pozvati Državno odvjetništvo i nezavisnu reviziju, ali i podnijeti kaznene prijave protiv sindikalista i organizatora štrajka zbog štete koju su navodno nanijeli tvrtki.

Gradonačelnika nema u Vili Dalmacija, nitko ne zna gdje je.

Kerumova sestra urla na vijećnike

'Mi smo najosjetljivija vlast u Hrvatskoj, čuvat ćemo DES, a protivimo se politizaciji ovog slučaja. Ne znam zašto su se neki sindikalisti i radnici otišli slikavat na Pantovčak kod predsjednika Ive Josipovića', zapitao se mladi Kerumov jurišnik Pero Čenić

'Kakva je to politizacija? Postanite i vi predsjednik Hrvatske, pa primajte na sastanak radnike i invalide!', odbrusio mu je SDP-ovac Marin Jurjević.

U oporbi su se ovog puta gotovo ujedinili HDZ-ovci i SDP-ovci, a sve je zaprepastio prijedlog da se zatraži zakonska odgovornost osoba koje su organizirale štrajk. SDP-ovci su tihi i suzdržani, HDZ-ovci upadaju u riječ i dramatiziraju, a šefica Gradskog vijeća Nevenka Bečić urlanjem nastoji uvesti red.

'Namjerno i bahato se preferira jedan kandidat, gospodin Meštrović, on ne ispunjava uvjete natječaja, falsificirao je svoj životopis, a jedina referenca mu je da je u Kerumovim tvrtkama prije tri godine otpustio 400 radnika', optužuje HDZ-ovac Mirko Ramljak.

Cirkus se nastavlja

'Sadašnji ravnatelj Ivan Grbić, zbog kojega je sve ovo događa, nezakonito je dijelio otkaze u DES-u, a očito je u radu imao bezbroj nepravilnosti. Ja ću ih sve osobno iznijeti u javnost', uzvratio je Kerumov pravaš Luka Podrug. Gradonačelnikov kućni arhitekt, gradski vijećnik Zoran Jeramaz, očešao se i o sindikalista Jozu Marića.

'Štrajk građu nije ništa neuobičajeno, barem ne ondje gdje se Marić pojavljuje. Gdje god je taj sindikalist ušao, radnici su gladovali', kaže Jeramaz.

Uglavnom, cirkus još uvijek traje: predlaže se osnivanje raznih istražnih komisija i povjerenstava, nabacuje teškim optužbama, a nesretni radnici ispred vrata čekaju rezultat. Njega vjerojatno neće ni biti, jer je za danas planirana samo 'rasprava o stanju u ustanovi'. Čak i ako se na Gradskom vijeću uspije progurati Meštrovića, što je planirano tek za iduću sjednicu, on neće moći postati ravnatelj DES-a bez privole županije. A ondje upravo traje raspad koalicije Keruma i HDZ-a.

Cirkus u Splitu se nastavlja...