posjet izraelu

Pompeo ishvalio Netanyahua i obrušio se na partnere koji 'skrivaju informacije'

13.05.2020 u 13:19

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo pohvalio je u srijedu Izrael zbog dijeljenja informacija tijekom epidemije koronavirusa, te istodobno napao Kinu zbog, kako je rekao, nedostatne transparentnosti, prenose agencije.

Američki predsjednik Donald Trump i njegovi suradnici pokrenuli su verbalni rat protiv Kine, gdje se novi koronavirus pojavio krajem prošle godine, optužujući Peking da nije dovoljno rano informirao svijet o opasnostima od epidemije, te da je ušutkao svoje zdravstvene djelatnike koji su pokušavali podići uzbunu. Službeni Peking oštro je odbacio te optužbe.

Pompeo, koji je u srijedu doputovao u jednodnevni posjet Izraelu, poručio je svojem domaćinu, izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, da je "sjajan partner", prenosi Reuters.

"Vi dijelite informacije - za razliku od nekih drugih zemalja koje pokušavaju zamagliti i sakriti informacije", rekao je, aludirajući na Kinu koju nije izrijekom spomenuo. Također nije spomenuo primjere izraelskog dijeljenja informacija s SAD-om o borbi protiv koronavirusa.

Izraelska televizija javila je da će Pompeo u razgovorima s izraelskim dužnosnicima pozvati Izrael da ograniči veze s Kinom.

Pompeov posjet Izraelu je njegovo prvo putovanje u inozemstvo od ožujka. On je također ponovio američku predanost bliskoistočnom mirovnom planu predsjednika Donalda Trumpa. Uoči razgovora s Netanyahuom, kazao je da došao u Izrael kako bi promicao Trumpovu "viziju mira". Govoreći o mirovnom planu koji je Trumpova administracija predstavila u siječnju, Pompeo je rekao da "ima još puno posla koji treba napraviti". "Moramo napraviti napredak u pregovorima", rekao je.

Palestinci bojkotiraju Trumpovu administraciju zbog njezinih, kako smatraju, proizraelskih stajališta, navodi agencija dpa.

Netanyahu je zahvalio Pompeu na posjetu usred krize s koronavirusom, ustvrdivši da taj potez "pokazuje snagu našeg saveza".