ursula von der leyen

Pomoć nakon potresa: Europska komisija Turskoj daje milijardu eura

20.03.2023 u 15:48

Bionic
Reading

Europska komisija dat će milijardu eura pomoći potresom pogođenoj Turskoj, rekla je u ponedjeljak predsjednica tog tijela Ursula von der Leyen na početku međunarodne donorske konferencije

Von der Leyen je o potresu, koji je odnio gotovo 50 tisuća života u Turskoj i Siriji, govorila kao o najvećoj prirodnoj katastrofi koja je pogodila regiju u posljednjih nekoliko godina.

„Milijuni su sada bez doma i po zimi žive u šatorima“, rekla je na početku konferencije.

"Moramo se mobilizirati za obnovu. Kuće, škole i bolnice moraju se ponovno izgraditi, uz najviše standarde sigurnosti od potresa. Voda, kanalizacija i druga ključna infrastruktura moraju se popraviti. Javne službe i poduzeća trebaju kapital za ponovni rad , kako bi ljudi mogli zaraditi za život", poručila je.

Von der Leyen je rekla da će Komisija dati dodatnih 108 milijuna eura za humanitarnu pomoć i oporavak Sirije. Europska unija ne održava diplomatske veze s predsjednikom te zemlje Bašarom al-Asadom od rata koji je krenuo 2011. godine.

  • +18
Potres u Turskoj Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) procjenjuje da "ukupni financijski teret potresa" za Tursku iznosi oko 103,6 milijardi dolara , što je 9 posto predviđenog BDP-a te zemlje za 2023. godinu. 

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ranije je rekao da će Hrvatska na konferenciji najaviti novu pomoć dvjema državama, čime će ukupno ona iznositi 5 milijuna eura za Tursku i 400 tisuća eura za Siriju.