SKANDALOZNO SUĐENJE

'Pomagali smo Zapadu, molimo za milost!'

08.08.2009 u 17:39

Bionic
Reading

Francuskinja koja je predavala na iranskom sveučilištu i Iranac koji radi za britansko veleposlanstvo priznali su na masovnom suđenju u subotu pred teheranskim sudom da su imali ulogu u nemirima u zemlji za koje Iran kaže da su bili pokušaj Zapada da svrgne vladajući režim, javljaju svjetske novinske agencije

ZAGREB/TEHERAN - Britanija je priopćila da je suđenje djelatniku njezina veleposlanstva u Teheranu bilo "skandalozno". "Žalimo zbog tih suđenja i takozvanih priznanja zatvorenika kojima su uskraćena temeljna ljudska prava", izjavila je glasnogovornica britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Ovo je drugo masovno suđenje iranskim disidentima, a među desecima optuženih su francuska državljanka i po jedan lokalni djelatnik francuskog i britanskog veleposlanstva.

Sin: Priznanje je iznuđeno!

Araš Naimian, sin Nazak Afšar, iz Pariza je poručio da je 'priznanje'njegove majke bilo iznuđeno. Nazak Afšar 'nije aktivistkinja, ona seuopće ne bavi politikom', dodao je. 'Kao i milijuni Iranaca sudjelovalaje u prosvjedima' nakon ponovnogizbora ultrakonzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada zapredsjednika, istaknuo je.

Francuskinja Clotilde Reiss (24) optužena je za "djelovanje protiv nacionalne sigurnosti zbog sudjelovanja u nemirima... prikupljanja informacija i slanja fotografija nemira u inozemstvo", javila je novinska agencija IRNA, a prenosi Reuters.

Po iranskom islamskom zakonu, špijunaža i djelovanje protiv nacionalne sigurnosti podliježu smrtnoj kazni. Reiss je priznala svoje "pogreške" i zamolila za milost, navodi IRNA.

Djelatnik britanskog veleposlanstva u Teheranu Hosein Rasam optužen je za špijunažu i priznao je da je prenosio informacije o nemirima Washingtonu. "Ispričao se iranskom narodu i zamolio sud za oprost", javlja IRNA.

Djelatnica francuskog veleposlanstva u Teheranu Nazak Afšar izjavile je pred sudom da je veleposlanstvo tražilo od svojih zaposlenika da prihvate prosvjednike u prostorijama veleposlanstva u slučaju potrebe.

Najmanje 26 osoba je ubijeno, a stotine su uhićene u nemirima i nasilju nakon predsjedničkih izbora održanih 12. lipnja na kojima je za predsjednika ponovno izabran Mahmud Ahmadinedžad

Poraženi umjereni predsjednički kandidati Mir Hosein Musavi i Mehdi Karubi optužili su vlasti za namještanje izbornih rezultata, a deseci tisuća njihovih pristaša izašli su u znak prosvjeda na ulice u Teheranu i drugim velikim gradovima.

Više od 100 aktivista, među kojim nekoliko bivših dužnosnika, optuženo je za raspirivanje revolucije protiv islamskog sustava u zemlji nakon spornih predsjedničkih izbora.