uništena imovina

Poljski zastupnik kaže da bi ratna odšteta od Njemačke mogla iznositi 850 milijardi dolara

02.03.2018 u 14:13

Bionic
Reading

Varšava ima pravo tražiti odštetu od Njemačke koja bi mogla iznositi 850 milijardi dolara za uništenu imovinu i ubijene tijekom Drugog svjetskog rata, izjavio je u petak poljski političar zadužen za pitanja ratne odštete

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) oživjela je pitanje ratne odštete u vrijeme dok je izraelski političari optužuju da pokušava zataškati ulogu Poljaka u njemačkim ratnim zločinima protiv židova za vrijeme rata.

Njemački pravni stručnjaci izjavili su prošle godine da Varšava nema pravo tražiti ratnu odštetu.

Poljska vlada ipak nije uputila izravni zahtjev Njemačkoj, ali to bi pitanje moglo dovesti do napetosti između dviju vlada Europske unije, kažu analitičari. Njemačka je najveći poljski trgovinski partner, a Poljska je najveći primatelj sredstava iz europskih fondova.

'Govorimo o vrlo velikim, ali opravdanim iznosima za ratne zločine, za uništene gradove, izgubljeni demografski potencijal naše zemlje', rekao je Arkadiusz Mularczyk, čelnik parlamentarnog odbora za reparaciju, za Polsat News.

Mularczyk je kazao da bi ratna odšteta od Njemačke mogla doseći 850 milijardi dolara, ali bi taj iznos mogao biti revidiran nakon što se naprave nove procjene kasnije ove godine.

Zastupnik PiS-a rekao je da Poljska nikada nije dobila ratnu odštetu od Njemačke.

Nacistička Njemačka zajedno sa Sovjetskim Savezom napala je i okupirala Poljska 1939. Nacisti su ubili više od 3,2 milijuna židova koji su živjeli u Poljskoj.