neovisnost sudstva

Poljski predsjednik želi ukinuti sudačku disciplinsku komoru kako bi izgladio spor s EU, ali već su se javili kritičari

03.02.2022 u 14:47

Bionic
Reading

Poljski predsjednik Andrzej Duda najavio je u četvrtak prijedlog zakona o ukidanju "disciplinske komore" Vrhovnog suda, tijela koje je osnovala vlada, a koje je u središtu spora Varšave s Europskom unijom

Duda je službeno najavio zakonski prijedlog i pritom izrazio nadu da će ga parlament izglasati čime bi se riješio spor s Bruxellesom.

"Predlažem da se ta komora ukine", rekao je o tijelu koje je osnovala poljska vlada.

Prema nacrtu zakona, suci imenovani u tu disciplinsku komoru imali bi mogućnost odabrati drugu komoru Vrhovnog suda ili umirovljenje.

Disciplinska komora trebala bi biti zamijenjena novim tijelom nazvanim "Komora za profesionalnu odgovornost" u kojoj će biti 11 sudaca.

"Želim dati poljskoj vladi instrument kojim bi okončala spor s Europskom komisijom", izjavio je Duda.

Dudinu najavu odmah su kritizirali stručnjaci.

"Ovaj zakonski prijedlog je samo pokušaj dobivanja novca iz Europske unije tako što bi se promijenilo ime tijela, ali bi se nastavilo kršiti odredbe Europskog suda pravde (CJEU)", napisao je na Twitteru Laurent Pech, profesor za europsko pravo na Sveučilištu Middlesex u Velikoj Britaniji.

Disciplinska komora dio je pokušaja poljske vlade da duboko preoblikuje pravosuđe, a takvu reformu je Europsku unija ocijenila nazadovanjem u odnosu na europske demokratske standarde i napadom na neovisnost sudstva.

Populistička vlada desnice objašnjava da je reforma nužna kako bi se u zemlji iskorijenila korupcija naslijeđena iz komunističkog doba.

U listopadu je CJEU odrezao Poljskoj kaznu od milijun eura na dan jer se oglušila o njegovu odluku da mora ukinuti disciplinsku komoru.

Poljska je odbila platiti tu kaznu i Europska komisija je u pismu od siječnja pozvala Varšavu da uplati 70 milijuna eura nakupljenih do danas.

Bruxelles je jasno kazao da bi mogao, ako Varšava nastavi odbijati platiti kaznu, mogao početi naplaćivati kaznu iz europskih fondova namijenjenih Poljskoj.