GAZPROM NEGIRA

Poljska, Austrija, Slovačka: Rusi nam režu plin!

12.09.2014 u 09:35

Bionic
Reading

Poljska, Slovačka i Austrija prijavile su u četvrtak znatno smanjen dotok ruskog plina, a razlozi za to još nisu poznati. U Poljsku je stiglo 45 posto manje plina, u Austriju 15 posto, a u Slovačku deset, objavile su tamošnje energetske kompanije

Ruski plinski div Gazprom negira da je smanjio dotok plina u navedene zemlje.

Poljska plin prima naftovodima preko Ukrajine i Bjelorusije, a opskrba Slovačke i Austrije ovisi o plinovodima na istoku Ukrajine.

Europska komisija, koja posreduje u sporu Kijeva i Moskve oko cijene i isporuke plina, predložila je novi krug trostranih razgovora 20. rujna u Berlinu.

Počela primjena novih sankcija protiv Rusije

Danas počinje primjena novih europskih sankcija protiv Rusije. One mogu biti revidirane ili suspendirane, ovisno o napretku u provedbi dogovora o prekidu vatre na istoku Ukrajine, rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Novi krug sankcija usmjeren je protiv pet državnih banaka, triju velikih obrambenih tvrtki, projekata istraživanja nafte i 24 pojedinca. Sankcije se neće odnositi na plinski sektor.

Moskva se nada da će na Zapadu 'prevladati razum'

Ruski odgovor na sankcije mogao bi uključivati ograničenja na uvoz rabljenih automobila i druge potrošačke robe, no Moskva se nada da će na Zapadu prevladati razum, rekao je jedan dužnosnik Kremlja za agenciju RIA.

Kremlj je u kolovozu zabranio uvoz prehrambenih proizvoda u vrijednosti od gotovo devet milijardi dolara iz EU-a, SAD-a, Kanade, Australije i Norveške.

Obama najavio nove sankcije Rusiji

I američki predsjednik Barack Obama najavio je nove sankcije Rusiji u području financija, energije i obrane, u odgovoru na nelegalno djelovanje Moskve u Ukrajini.

'Pridružujemo se Europskoj uniji i najavljujemo jačanje naših sankcija', naveo je Obama u priopćenju te precizirao da će pojedinosti sankcija biti objavljene danas. Izjavio je da je spreman povući te sankcije ako Rusija u potpunosti ispoštuje svoje obveze pri zaključivanju prekida vatra prošlog petka između Ukrajine i proruskih snaga.