ŠTO JE SIGURNO...

Poljaci panično kupuju ugljen i drva za ogrjev

16.09.2014 u 15:00

Bionic
Reading

U strahu da će političke napetosti između Zapada i Rusije rezultirati reprizom plinske krize iz 2009, Poljaci su se počeli masovno snabdijevati ugljenom i drvima za ogrjev. Zalihe kupuju i oni koji se godinama griju samo na plin, izvještava Beta

Navalu na to alternativno gorivo izazvale su prošlotjedne informacije da je ruski Gazprom smanjio isporuke Poljskoj za čak 45 posto. Nije pomoglo ni to što su poljske vlasti odmah poručile da država ovaj put ima puna skladišta i mogućnost uvoza plina sa Zapada, prenosi B92

'Ljudi koji su instalirali plinske peći, a za svaki slučaj nisu maknuli stare na ugljen, sada dolaze i kupuju do tri tone ugljena. To je otprilike sada svaki deseti klijent. Ranije nisam imao takve mušterije zato što se griju na plin i uopće nisu ni razmišljali o tome da im može zatrebati ugljen', kazao je za Gazeta Wyborczu prodavač ugljena Jaroslav Buček iz Helma.

Ne želeći se naći u problemima ako im ruski predsjednik Vladimir Putin zavrne slavinu i dotok plina kao kaznu za to što Poljska, zajedno sa Slovačkom i Mađarskom, snabdijeva plinom Ukrajinu, mnogi Poljaci pred zimu ugrađuju grijanje na ugljen ili drva.

'Od lipnja do kolovoza bilo mi je dramatično. Moram imati barem dva klijenta mjesečno. Ali sada se telefon usijao. Svatko hoće grijanje na drva. Izgleda da su se ozbiljno preplašili Putina', kazao je navedenom listu poduzetnik koji se bavi montažom peći na drva.

Poljski plinski gigant PGNiG već sada je, kao i češke plinske tvrtke, napunio skladišta, mjesec dana prije uobičajenog roka.

Više o toj temi možete pročitati ovdje