potop u vrgorcu

Polja jagoda u jednom dijelu pretvorena su u jezera pa je berba obustavljena

17.05.2023 u 22:00

Bionic
Reading

Na vrgoračkom području polja jagoda doslovno su pretvorena u jezera pa je berba obustavljena. Voda je prekrila i mnoge plastenike. Rijeka Matica se izlila iz korita nakon što je na dan padalo više od 200 litara kiše po četvornom metru

Šteta je velika, a točno koliko zbrajat će se kad se voda povuče.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je danas da će povjerenstva će izaći i utvrditi štetu, a potom poslati sve u županiju. "A mi ćemo proglasiti prirodnu nepogodu i reagirati prema resornom ministarstvu", rekao je župan, prenosi RTL.

Polje na istočnoj strani Vrgorca sada je jezero, a voda je duboka i više od dva metra. U tom dijelu najviše je nastradala vinova loza, zato je s njim u društvu bio Dario Gašpar, jedan od najpoznatijih vinara toga kraja.

  • +2
Poplavljena vrgoračka polja Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL

"Situacija nije dobra, ne pričam to kao vinar, nego kao poljoprivrednik. Šteta će biti velika jer je enormno visoka voda, tako visoku nikad nisam vidio u ovom dijelu godine. Da je zima, bila bi blagoslov, sad je jako velika šteta", rekao je Gašpar.

I njegovi vinogradi pod vodom su, do prije tri dana sve je bilo pokošeno i uredno, ali kaže da su poljoprivrednici ovog kraja već naviknuli na ovakve stvari.

"Vrgoračko područje zaboravljeno je od vlasti čim su dozvolili da se ovakva šteta ponovi", rekao je ovaj vinar. Naime poplava u Kokorićima se dogodila prije dvijei godine i nakon nje Vlada obećala izgradnju drenažnog tunela iz vrgoračkog polja, do danas se ništa nije napravilo.

"Proći će još 25 godina. Sad razmišljaju o polovičnom rješenju - odvodnji kanalom za Ploče, time bi odvodili vodu kamo je ona već otišla. A vodu treba odvoditi s lica mjesta, takve je planove radila Austro-ugarska još 1912. ili 1913. Danas u 2023. imate ovakve kadrove u najplodnijem polju Dalmacije s najveći brojem vinove loze, breskve, nektarine, jagode i stolnog grožđa. Uz ovakvu štetu na tržištu će biti poskupljenja, ali razlog nisu poljoprivrednici iz Vrgorca, nego odnos vlasti", rekao je Gašpar.

Što je o svmu rekao Miroslav Franić kojem je poplava uništila vinovu lozu, krumpire i jagode pogledajte u videu.

Poplava u Vrgorcu Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/Pixsell