I HERAK KONKURIRA IDS-U

Političke ambicije bivšeg ministra i skupine Porečana

22.01.2013 u 17:40

Bionic
Reading

Ivan Herak, prema pisanju jednog lokalnog portala, na predstojećim izborima pokušat će se izboriti za mjesto gradonačelnika Poreča. Herak bi, navodno, mogao na izbore izaći će sa svojom nezavisnom listom, koju bi podržale i neke udruge građana, poput Udruge Parenzana, oformljene prije nekoliko mjeseci

Udruga Parenzana osnovana je krajem studenoga, a među sedmoricom osnivača, Porečana koji žele drukčiji Poreč, jesu i bivši IDS-ovac Stevo Žufić, koji je svojevremeno bio gradonačelnik Poreča, ali i istarski župan do 2001. i zatim predsjednik Skupštine Istarske županije, te Emilio Uljančić, jedan od osnivača IDS-a, čije ime se povezivalo s Filipinskom skupinom okupljenom oko Damira Kajina

Herak, koji je vjerojatno najpoznatiji po tome što je kao ministar turizma u vladi Zlatka Mateše krajem siječnja 2000. završio u zatvoru, da bi nakon višegodišnjih suđenja naposljetku bio pravomoćno oslobođen svih optužbi, zbog čega danas tuži RH, političku karijeru započeo je u IDS-u, pa je tako 1993. na prvim lokalnim izborima na kojima je IDS nastupio osvojio gradonačelnički mandat. Kao nositelj liste IDS-a osvojio je oko 70 posto glasova Porečana.

Nekadašnji ministar i u dva mandata saborski zastupnik, Herak ne skriva političke ambicije, no neslužbene informacije da se kani natjecati s IDS-ovim kandidatom i aktualnim porečkim gradonačelnikom Edijem Štifanićem, glatko odbija.

'Istina je da su se zadužili do gola s dvoranom i dosta je građana nezadovoljno, jer životari se, sve se gasi, pa ljudi žele promjene, no ni prije 20 godina nisam prihvatio gradonačelnički mandat, a ne želim ga ni sad', kazao je za tportal Herak, koji otvoreno priznaje da kao član Filipinske skupine podržava Damira Kajina i računa s mjestom u Županiji ako Kajin dobije izbore.

'U dobrim sam odnosima s Edijem Štifanićem, no gradom se upravlja iz HAC-a. Činjenica je da Poreč, grad koji je bio centar zabave i sporta, sve više stagnira', kazao je Herak dodajući da je želja za promjenom motivirala skupinu Porečana na osnivanje udruge građana Parenzana u kojoj su, uz Emilia Uljančića i Stevu Žufića, još nekoliko poznatih Porečana: Maurizio Vivoda, Josip Pino Bratulić, Miro Tripar, Boris Štifanić i Graziano Musizza.

Do izbora je još nekoliko mjeseci i sve je moguće', rekao je Herak ne otkrivajući hoće li netko od navedenih 'nezadovoljnika' eventualno istaknuti kandidaturu za gradonačelnika.