VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A:

Politička situacija u BiH pogoršana

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.11.2009 09:33
  • Objavljeno 24.11.2009 u 09:31
BIH ZASTAVA

BIH ZASTAVA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dado Ruvić

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je raspravljao o redovitom polugodišnjem izvješću visokog predstavnika u BiH, pri čemu je ocijenjeno da se politička situacija dodatno pogoršala zbog podjela u najvišem političkom vodstvu zemlje.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u izvješću je kazao kako 'niz prepreka, odgoda i neuspjeha' priječi napredak u rješavanju sporova oko političkog vodstva, ustava i primjene Daytonskog mirovnog sporazuma. 'Svi su ti neuspjesi posljedica političkih razlika i opstrukcija', rekao je Inzko, označivši kao glavni izvor opstrukcije srpski entitet u BiH.

'Republika Srpska stvorila bi svakih toliko problem na državnoj razini, a onda bi kritizirala državu zbog postojanja tog problema', rekao je visoki predstavnik i posebni predstavnik EU-a, ističući kako se 'maloj skupini pojedinaca ne može dozvoliti da ignoriraju nade i zajedničke napore milijuna građana BiH'.

Po Inzkovim je riječima ove godine u BiH desetine tisuća građana ostalo bez posla zbog svjetske recesije i nedonošenja ključnih zakona, dok 'politički establišment ignorira egzistencijalnu krizu u kojoj su se našle stotine tisuća obitelji'.

Također je ukazao na izostanak napretka u usklađivanju javne uprave i javnih medija s europskim standardima i upozorio na 'rastuće politiziranje pitanja povratka izbjeglica'. Inicijativu EU-a i SAD-a za ustavne promjene, opisao je kao odlučan pokušaj da se izravno krene u rješavanje političkih problema koje su u središtu poteškoća s kojima se BiH danas suočava.

Zamjenica veleposlanika SAD-a pri UN-u Rosemary DiCarlo, ocijenila je zabrinjavajućim izostanak napretka u BiH na mnogim područjima od priprema za prijenos ovlasti OHR-a na posebnog predstavnika EU, do priprema za pristupanje EU i NATO-u. Upozorila je i na opasni porast nacionalističke retorike.

'SAD je predan pomoći BiH da postane članica EU i NATO-a', istakla je DiCarlo, izrazivši potporu nastavku tzv. 'Butmirskog procesa' za ustavne promjene i djelovanju ureda OHR-a. Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin, izrazio je neslaganje s Inzkovim izvješćem, nazivajući ga 'jednostranim i neuravnoteženim' te ponovio zahtjev Rusije za ukidanje dužnosti visokog predstavnika i prepuštanje političkim strankama u BiH da neovisno rješavaju probleme zemlje, podržavajući istovrsne zahtjeve Republike Srpske.

Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, izrazio je neslaganje s Inzkovim 'navijačkim' izvješćem, te branio svoj srpski entitet od kritika, tvrdeći da je 'RS funkcionalniji i djelotvorniji dio BiH'. Pozvao je da se kroz 'unutarnji dijalog' u BiH ostvari napredak na putu prema euroatlantskim integracijama.

Kod idućeg polugodišnjeg razmatranja izvješća OHR-a o napretku, članica Vijeća sigurnosti UN bit će i BiH, kojoj dvogodišnji mandat nestalne članice počinje teći 1. siječnja 2010.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi