PREDSJEDNICA GRABAR KITAROVIĆ

'Nestabilnost u okruženju potvrđuje opravdanost izgradnje sustava domovinske sigurnosti'

24.06.2017 u 13:11

Bionic
Reading

Novi netradicionalni oblici sigurnosnih prijetnji i ugroza kojima svjedočimo, potražuju zapovjednike i vođe osposobljene za djelovanje u specifičnim i visoko rizičnim okvirima u domicilnom i međunarodnom okružju zahtjevnih obrambenih i sigurnosnih struktura, rekla je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović u subotu na svečanoj promociji polaznika vojnih škola Hrvatskoga vojnog učilišta (HVU) "Dr. Franjo Tuđman".

 Tom prilikom je istaknula kako je promocija prilika u kojoj može upoznati upravo takve zapovjednike i vođe

Čestitavši na svečanoj promociji u Vukovaru polaznicima vojnih škola Hrvatskoga vojnog učilišta (HVU) "Dr. Franjo Tuđman" - Visoke dočasničke izobrazbe, Temeljne časničke izobrazbe i pilota, Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" te Ratne škole "Ban Josip Jelačić" za potrebe OS RH – na uspješno završenoj još jednoj razini vojnog školovanja, hrvatska predsjednica je kazala kako je promocija prilika u kojoj se prepoznaje njihov trud da unaprijede sebe i cijele Oružane snage RH.

Političke nestabilnosti i terorističke prijetnje potvrđuju opravdanost izgradnje sustava domovinske sigurnosti

'Brzo narastanje novih, netradicionalnih oblika sigurnosnih prijetnji i ugroza, kao posljedica širenja luka nestabilnosti od Bliskog istoka do istočne Europe poglavito netradicionalnih i asimetričnih prijetnji kibernetičkog i hibridnog oblika', upozorila je predsjednica, generiraju sigurnosne izazove s kojima se danas suočavaju mnoge države.

Potom je ustvrdila da prisutnost političkih nestabilnosti u našem bliskom okružju i povećanje terorističkih prijetnji i napada diljem Europe potvrđuju opravdanost u izgradnju sustava domovinske sigurnosti kao težišnog nacionalnog prioriteta koji je potrebno ostvariti u što kraćem razdoblju.

 Stoga je izrazila posebno zadovoljstvo jer je završen proces izrade Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o domovinskoj sigurnosti čime će se, kazala je, ostvariti regulatorni okvir za suvremenija i djelotvornija organizacijska načela te razvoja dodatnih sposobnosti hrvatskog sustava sigurnosti i obrane.

 "Očekujem i što skorije donošenje prijedloga plana za postizanje ciljane veličine od dva posto BDP-a za potrebe obrane. Ne samo zbog preuzetih međunarodnih obveza, već prije svega radi potrebe ukupnog jačanja sustava domovinske sigurnosti. Ulaganje u obranu i sigurnost naš je trajni imperativ, a ako se provodi racionalno i optimalno ono je ujedno i ulaganje u znanost, istraživanje, gospodarstvo te ukupan društveni boljitak"", poručila je.

Ciljevi i zadaće, naglasila je, koji se postavljaju pred OS "potražuju zapovjednike i vođe osposobljene za djelovanje u specifičnim i visoko rizičnim okvirima u domicilnom i međunarodnom okružju zahtjevnih obrambenih i sigurnosnih struktura, a uz djelotvorno korištenje suvremenih tehnologija", a drži da je današnja promocija prilika u kojoj mogu upoznati upravo takve zapovjednike i vođe. "Vjerujem da mogu računati na vas da me učinite ponosnom, kako ste i do sad činili", poručila je promoviranim polaznicima HVU-a te im čestitala i sutrašnji Dan državnosti.

  • +20
Predsjednica Grabar-Kitarović prisustvovala svečanoj promociji polaznika vojnih škola Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Istaknula je i da su pripadnice i pripadnici OS "naša najveća vrijednost" te da su se svojim postignućima, požrtvovnošću i predanošću potvrdili kao ključan čimbenik "u svim našim vojnim uspjesima, kako u operacijama tijekom Domovinskog rata, tako i u brojnim mirnodopskim misijama i operacija u zemlji i inozemstvu".

Krstičević: Paradigma sigurnosti se promijenila – potreban je novi pristup

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević također je izrazio zadovoljstvo jer je HVU prepoznato kao mjesto izvrsnosti u školovanju kadrova za hrvatske Oružane snage i snage partnerskih i savezničkih zemalja. Vjeruje da će znanja koja su stekli tijekom školovanja njegovi polaznici znati primijeniti na svojim dužnostima u OS.

Fokusiranost na zadaću, odgovoran odnos prema dužnostima i humanost, rekao je, ono je što jača sposobnost i spremnost za odgovor na suvremene ugroze i izazove. 

"Događaji oko nas pokazuju nam da se paradigma sigurnosti promijenila. Novi izazovi traže suvremeni pristup – a takav smo pristup ugradili u Strategiju nacionalne sigurnosti i Zakon o domovinskoj sigurnosti", istaknuo je i Krstičević te izrazio uvjerenost da će oboje s ogromnom većinom idući tjedan biti usvojeni u Saboru.

 Sustav domovinske sigurnosti, ističe ministar obrane, bit će ključan mehanizam hrvatske države u odgovoru hrvatske države na suvremene izazove i prijetnje, a za učinkovitu provedbu sustava trebamo ljude poput vas, otvorene za usvajanje novih znanja i sposobnosti, poručio je promoviranim polaznicima HVU-a. "Vi ste nasljednici hrvatskih branitelja i jamci da će pobjednički hrvatski duh zajedništva i dalje ostvarivati ciljeve i jamčiti sigurnost, stabilnost i blagostanje svim ljudima u Hrvatskoj", rekao je.

Ponosan je i zbog toga što će se do kraja godine u Vukovar u vojarnu "slavne 204. vukovarske brigade" vraća postrojba hrvatske vojske. "To je višestruki dobitak – povećava se kvaliteta života i rada pripadnika vojske, doprinosi se sigurnosti područja te izravno gospodarski potiče razvoj grada Vukovara", naglasio je.

Čestitavši promoviranima, poručio je da se nikada ne smije zaboraviti da je temelj naše sadašnjosti Domovinski rat. "Čuvajmo uspomenu na naša postignuća i junake, ali budimo okrenuti budućnosti. Gradimo svojim znanjima i energijom i domoljubljem jedinu domovinu Hrvatsku. Neka nas vodi težnja prema izvrsnosti i boljitku svakog našeg čovjeka", kazao je.

Promoviranim polaznicima HVU-a čestitali su i načelnik Glavnoga stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov te zapovjednik Učilišta, general-pukovnik Slavko Barić.