PREMIJER MILANOVIĆ

'Politici nema mjesta u policiji'

29.09.2012 u 22:19

Bionic
Reading

Hrvatska policija proslavila je večeras svoj dan i dan svoga zaštitnika sv. Mihovila svečanom akademijom u zagrebačkome kinu Europi na kojoj je premijer Zoran Milanović poručio policajkama i policajcima kako politici nema mjesta u policiji te da ulažu u svoje znanje kako bi što kvalitetnije i dosljednije obnašali svoj usamljenički posao gledajući pri tome u cilj - a to je ljudska sloboda kojoj je demokracija samo sredstvo

Premijer koji je na svečanost stigao neposredno po povratku iz New Yorka gdje je sudjelovao u radu Opće skupštine Ujedinjenih naroda, istaknuo je da nije htio propustiti svečano obilježavanje Dana policije i ukazati na važnost toga posla jer, rekao je, problem je u tome što generacije mladih ljudi odrastaju u preziru prema zakonu i vladavini prava gledajući kako se pred njihovim očima taj sustav degradira.

S tim u vezi je i rekao da će policija dobivati sve veće zadaće jer, ustvrdio je, Hrvatska konačno mora postati uređena država, ali i država ljudskih prava i sloboda.

Kad je pak riječ o tomu da politici nema mjesta u policiji, premijer je pozvao policajce da prijave i raskrinkaju svaki pokušaj utjecaja politike na policiju. Rekao je da on i njegova vlada teže od svih - policije, diplomacije i tzv. tajnih službi učiniti profesionalni servis građana i vladavine prava. Smatra da treba učiniti sve što je moguće da se, nakon svakih izbora, mijenja manji broj ljudi, a da državni sustav 'nastavi nositi' vrhunski profesionalna birokracija.

Mjere štednje bile su tema o kojoj je prozborio i premijer, ali i njegovi domaćini - ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

Premijer je rekao da su mjere štednje sada nužne te će njegova vlada još neko vrijeme konsolidirati proračun, ali da se ne može štedjeti u nedogled i rezati plaće jer su to samo privremene mjere kako bi Hrvatska iduće i sljedećih godina bila konkurentnija na tržištu.

Ministar Ostojić također smatra da sada treba štedjeti pa je najavio da se više neće dopuštati nekontrolirano trošenje novca na putovanja i raskoš te da će sve biti puno skromnije, ali da to neće utjecati na kvalitetu rada policajaca niti spustiti razinu njihove uspješnosti, kao i ostvarivanje planova.

Jedna od tih planova koji su spomenuli i ministar i glavni ravnatelj jest osiguravanje schengenskih graničnih standarda po ulasku Hrvatske u Europsku uniju (EU) za što će, najavio je Dominić, trebati 6500 policajaca na granici.

Svi govornici spomenuli su se i 755 svojih poginulih policajaca u Domovinskome ratu odajući im poštovanje i priznanje za obranu i stvaranje samostalne hrvatske države, posebice na pragu njezina ulaska u EU.

Na svečanosti su dodijeljene godišnje pojedinačne i skupne nagrade te zahvalnice najboljim i najhrabrijim policajkama i policajcima, a u ime svih nagrađenih zahvalio je Robert Fay rekavši kako nitko od njegovih kolegica i kolega koji su večeras primili nagrade nije o njima razmišljao, ali da nisu ni ravnodušni što stoje na pozornici kao najbolji. Zato je pozvao svojih 21.000 kolegica i kolega da budu bolji od njih i na godinu ih 'zbace s trona'.

Održan je i kulturno-umjetnički program koji je također bio potpuno u znaku policije i u njihovoj izvedbi. Na svečanosti su, među ostalim, bili i vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac, izaslanik predsjednika Republike Saša Perković te predstavnici policija više država s kojima hrvatska policija ima dobru suradnju.