BIVŠI VELEPOSLANIK EU

Političarima dokazati – nema jeftinog kruha u politici

04.11.2010 u 16:22

Bionic
Reading

Mirovina i mirovanje nisu isto bivšem veleposlaniku Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Peru Vintheru. Promoviranje europske ideje u Hrvatskoj od 1997. do 2001. godine nakon umirovljenja zamijenio je aktivizmom i osvještavanjem Europljana o važnosti borbe za demokraciju i ljudska prava. Poznat kao oštri kritičar politike Tuđmanovog HDZ-a, vjesnik o zaustavljanju programa PHARE za pomoć razvoju, Vinther je jučer kao predsjednik Asocijacije agencija lokalne demokracije posjetio Zagreb, gdje se susreo s nevladinim aktivistima iz desetak europskih zemalja

Prati korupcijske afere

U pauzi između predavanja Bugara, Makedonaca, Francuza, Britanaca, Španjolaca o javnom mijenju o Europskoj uniji, Vinther je tportalu rekao da je vrlo dobro upoznat s političkim događajima u Hrvatskoj. Hotel I u kojem je odsjeo na Remetinečkoj cesti u blizini je poznatog odredišta aktualnih poduzetničko-političkih sumnjivih lica s potjernica i istraga. Vinther zna za slučajeve bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, ponešto i o skandalima u HEP-u, ugovorima o prodaji INA-e, a ne iznenađuje ga ni spomen na aktivnosti bivšeg premijera Ive Sanadera.

'Korupcije je naravno bilo u Hrvatskoj i u vrijeme kada sam ja bio veleposlanik EU, ali ovo što se sada događa pokazuje koja je uloga Vlade. Vlada se mora boriti protiv korupcije i omogućiti nadležnim institucijama tu borbu. U tome se potpuno slažem s nedavnim istupom veleposlanika EU u Hrvatskoj Paula Vandorena, jer građani ne mogu normalno živjeti u korumpiranoj državi, kao što se ne mogu razvijati ni aktivnosti poput poduzetništva', objasnio je Vinther.

Nema apatije, treba biti aktivan

Učestale vijesti o političkom kriminalu i povezanostima političara s naoko uglednim poduzetnicima, o čemu svjedoči nedavni osječki primjer navodnog pokušaja direktora Osijek-Koteksa i članova stranke HDSSB da potkupe suce Vrhovnog suda, takve pojave, smatra Vinther, građane ne smiju obeshrabriti. 'To samo svjedoči da stvari više ne guramo pod tepih, ali i da moramo ostati aktivni.'

Politički kruh ne smije biti jeftin

Predsjednik osječke Agencije lokalne demokracije Miljenko Turniški upozorava da je pojam 'aktivni građanin' pleonazam, nešto kao 'mokra voda'. Građanstvo podrazumijeva aktivnost, kaže Turniški, ali to svejedno dodatno treba naglasiti, jer jedino aktivni građani mogu stvoriti sposobnu i odgovornu vlast. 'Ne smije nam biti svejedno tko je u Saboru, da li ga se stidimo ili ne i da li je kompetentan. Aktivni građani moraju dokazati da se kruh u politici ne zarađuje lagano', poručuje Turniški.

Istaknuo je važnost istraživačkih medija, ali i upozorio da još uvijek javnost ne zna kako pravilno iskoristiti informacije iz afera koje pokreću novinari. 'U Hrvatskoj smo imali brojne primjere u kojima su upravo novinari otkrivali kriminal ili loše postupke vlasti. Međutim, nije bilo dovoljno javnosti koja bi znala upotrijebiti informaciju i zaštititi novinare koji su u opasnosti', istaknuo je Turniški.

Šef osječkog ALD-a od početka 1990-ih godina organizira projekte demokratizacije rada lokalnih samouprava, povezivanja Slavonije sa središtima europske politike te euro-regionalne suradnje između Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Od ratnih iskustava i izvještavanja s okupiranih područja istočne Slavonije, razminiranja, pomoći siromašnim naseljima i ustanovama, Turniški je imao posla i s poznatim političarima poput tada sveprisutnog Branimira Glavaša, bivšeg gradonačelnika Zlatka Kramarića, lokalnih poduzetnika, aktivista i novinara. Posljednjih godina ALD provodi praktične projekte razvoja agroturizma u Podunavlju, ali ne odustaje od povezivanja te regije s drugim dijelovima Europe u projektima kao što je E-paneli (www.e-panels.eu).